Uz šo recepti mūs iedvesmoja kāda Vidusjūras pavārgrāmata. Tajā plakanā, vienkāršā bute jeb zeltplekste izskatījās tik karaliski cēla un izsmalcināta. No šīs recepšu grāmatas aizņēmāmies tehniku tīt zeltpleksti rullīšos un pildīt ar pikantu dārzeņu masu, kam pamatā ir viendabīgas struktūras spināti, kas labi kalpo kā pildījums, kas negāžas ārā. Klāt servējām nepelnīti mazpazīstamo mūsu pašu dārzeni – kāli. Šoreiz pudiņā, kur saldenais kālis saputots kopā ar biezpienu, aprikozēm un olbatuma gaisīgajiem mākoņiem. Izcila garšu saderība, kur katrs ēdiens – gan zivs, gan pudiņš – ir gards pats par sevi, bet, pasniegti kopā, veido izsmalcinātu, sezonai ļoti piemērotu garšas buķeti.
Pildījumam:
Kāļu pudiņam:
Sīpolu nomizo, smalki sakapā un nelielā eļļas daudzumā apcep zeltaini brūnus. Pievieno smalki sakapātus ķiplokus un pacep vēl ~ 1 minūti.
Spinātus sakapā vai, ja tie ir saldēti, tad tādus pašus neatlaidinātus pievieno garšsaknēm un pacep vēl 2–3 minūtes. Pēc garšas pieliek sāli un piparus.
Mandeles, ja tās ir veselas, sakapā līdz drupaču konsistencei. Zaļumus smalki sakapā.
Citronu pārgriež uz pusēm. No vienas puses norīvē miziņu, izspiež sulu un samaisa ar mandelēm un zaļumiem. Šo zaļumu masu pievieno iepriekš saceptajiem dārzeņiem, un visu samaisa viendabīgā masā. Pildījumam jābūt pikantam, jo tam jākontrastē ar butes maigo garšu. Ja nepieciešams, pievieno vēl piparu, sāli un/vai citrona sulu.
Otru citrona pusīti sagriež plānās šķēlītēs.
Zeltplekstes filejas gareniski pārgriež uz pusēm, liek uz virsmas, katrā ietin nedaudz pildījuma.
Aizrullē ciet un liek ietaukotā veidnē ar tinuma vietu uz leju. Tā dara ar visiem zivs gabaliņiem.
Rullīšiem virsū liek atlikušo zaļumu pastu, pāri pārlej vīnu, un liek cepties līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 15–20 minūtes. Cepšanas vidū uz katra zivs rullīša vēl uzliek nelielas sviesta piciņas.
Pagatavo kāļu pudiņu: kāļus nomizo, smalki sagriež un liek katliņā sautēties. Kad kāļi ir mīksti, tos saspaida ar dakšu, pievieno gabaliņos sagrieztas aprikozes, biezpienu, mannu un olu dzeltenumus. Samaisa. Olu baltumus sakuļ stingrās putās un iecilā sagatavotajā masā.
Komentāri: