Vistas gaļas rullīši ar kartupeļu biezeni

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Šis patiešām ir tas ēdiens, bez kura manas ģimenes kopābūšana Ziemassvētku vakarā nav iedomājama. Tu vari nezināt, kādā krāsā šogad būs Ziemassvētku rotājumi, kādu priekšnesumu būs sagatavojis tētis vai kuru no divām klasiskajām dziesmām, stāvot pie eglītes, sāksi dziedāt pirmo, bet tas nu ir skaidrāks par skaidru – vakariņu galdā kā viens no svētku mielasta galvenajiem elementiem noteikti būs omītes Edītes vistas gaļas rullīši. Vienmēr. Daudz. Un pazudīs no galda pirmie.

Lai svētku rullīši top arī jūsmājās!

Sastāvdaļas

RULLĪŠIEM

  • 12 atkauloti vistu šķiņķīši
  • 200 g kūpinātas cūkgaļas karbonādes
  • 150 g žāvētu plūmju
  • sāls
  • malti melnie pipari
  • 40 g sviesta

 

KARTUPEĻU BIEZENIM

  • 1 kg kartupeļu
  • 50 g sviesta
  • 180 ml piena
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana

6 porcijām

  1. Vistu šķiņķīšus izklāj uz dēlīša un ar gaļas āmura palīdzību izdauza, lai gaļa būtu viscaur vienāda biezuma. Ja šķiņķīši ir ļoti lieli, tos var sagriezt divās mazākās daļās.
  2. Cūkgaļas karbonādi sagriež smalkos stienīšos, tik garos, cik vistas šķiņķītis.
  3. Vistas šķiņķīšus apber ar sāli un pipariem, pa vidu liek karbonādes stienīšus, žāvētu plūmi, un rūpīgi aizloka vistas gaļu ciet tā, lai pildījums pēc iespējas nenāk ārā. Es parasti izmantoju auklu ēdiena gatavošanai, lai rullīšus cieši satītu.
  4. Kad visi rullīši sapildīti un satīti, tos liek pannā, pievieno sviestu un nedaudz ūdens, uzliek vāku un uz vidēji zemas liesmas ļauj rullīšiem gatavoties. Ik pa laikam tos apgroza, lai tie vienmērīgi sagatavotos, un zem vāka sutina apmēram 25 minūtes. Kad gaļa jau gatava un mīksta, noņem vāku un šķidrumam ļauj novārīties. Beigās rullīšus apcep zeltaini brūnus no visām pusēm.
  5. Pagatavo kartupeļu biezeni. Kartupeļus nomizo un novāra pavisam mīkstus. Ūdeni nolej, kartupeļiem pievieno sviestu un sāli un samīca to. Tad pievieno pienu un uz nelielas liesmas, nepārtraukti maisot, visu karsē, līdz izveidojies viendabīgs un vijīgs kartupeļu biezenis.
  6. Rullīšus pasniedz ar karstu kartupeļu biezeni un priecīgi ēd.