Šis ir gards un izsmalcināts ēdiens, kura gatavošanai nav pie plīts jāpavada vairākas stundas. Žik, žik… trusis ir katlā, piedevas klāt, un pats sautējas, kamēr gatavs.
Truša gaļa jau sen vairs nav retums mūsu veikalos. Tā ir ne vien veselīga un liesa, bet ļoti maiga gaļa. Gatavojot trusi, nevajadzētu pārspīlēt ar garšvielām, jo ēdienā ir jājūt pašas truša gaļas izteikto garšu.
Sautējumu izcili gardu padarīs pievienotie sīpoli un saulē kaltētie tomāti, bet mērces pamatam lieliski derēs sauss baltvīns un kvalitatīvs buljons.
Variācijas par tēmu:
Truša gaļa ir ļoti maiga, tāpēc to iepriekšējā vakarā var ierīvēt ar ķiplokiem, šķipsniņu cukura, drupinātiem pipariem un eļļu. Šādi iemarinētu gaļu liek slēgtā traukā un tur ledusskapī līdz nākamajai dienai.
Truša gaļa saderēs ar baziliku, timiānu un rozmarīnu, kā arī ar svaigām piparmētras lapiņām.
Baltvīna vietā var izmantot kalvadosu, ābolu vai cidoniju sulu, pievienojot pāris šķipsniņu muscovado cukura.
Der zināt:
Svaiga truša gaļa ir maigi rozā krāsā un ar maigu smaržu. Ledusskapī gaļu ir jātur, ietītu pārtikas plēvē, jo tā “pārvelkas” ar plānu plēves kārtu.
Trusi noskalo, sadala gabalos un ierīvē ar sāli un pipariem.
Uzkarsē pannā eļļu un apcep gaļu no visām pusēm brūnu. Kad gaļa apcepta, to pārliek atsevišķā traukā.
Tomātus noskalo un sagriež šķēlēs.
Sīpolus notīra un arī sagriež palielās šķēlēs.
Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā.
Saulē kaltētos tomātus sagriež nelielos gabaliņos.
Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus zeltainus. Pievieno ķiplokus un pacep vēl minūti.
Pannā ar augstām malām liek pusi sacepto sīpolu un tomātu, pievieno rozmarīna zariņus, uzkaisa sāli un piparus.
Virsū liek gaļu.
Pāri kārto saulē kaltētos tomātus un pārsedz ar atlikušajiem tomātiem un sīpoliem. Uzkaisa sāli un piparus.
Pārlej ar vīnu un sautē ~ 10 minūtes, līdz alkohols ir iztvaikojis.
Pielej buljonu, uzliek vāku un uz lēnas uguns gatavo, līdz gaļa ir mīksta.
Kad gaļa ir gatava, pievieno aukstā ūdenī noskalotas pupiņas. Sautē vēl 5 minūtes.
Pasniedz karstu, pārkaisītu ar zaļumiem.
Komentāri: