Sviesta pupiņas ar pikantajām liellopu gaļas strēmelītēm

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Sviesta pupiņu maigā garša ir klasiska vērtība pati par sevi. Šādas baltvīnā ar zeltainiem sīpoliem sutinātas un ar estragonu pārkaisītas pupiņas ir neaprakstāmi aromātiskas un gardas.

Liellopu gaļas strēmelītes pikantā mērcē jau tā garšīgo ēdienu tikai vēl papildina.

Sastāvdaļas

  • 1 kg svaigu sviesta pupiņu
  • 4 ēdamkarotes sviesta
  • 2 sīpoli
  • 200 ml sausa baltvīna
  • 1 buntīte svaiga estragona
  • sāls, malti melnie pipari
  • 1 kg svaigas liellopu gaļas mīkstuma

Mērcei:

  • 4 ķiploka daiviņas
  • 4 ēdamkarotes tumšās sojas mērces
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 1 ēdamkarote medus
  • 1 citrona sula
  • šķipsniņa čili, kajenas piparu, ingvera pulvera
  • 3 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Pagatavošana

  1. Sviesta pupiņas noskalo un nogriež tām galiņus.
  2. Sīpolus notīra un smalki sagriež. Estragona lapiņas sasmalcina.
  3. Uzkarsētā pannā izkausē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi un nedaudz zeltaini.
  4. Pievieno pupiņas, samaisa un cep vēl ~ 5-7 minūtes.
  5. Pievieno vīnu. Samazina liesmu un visu sutina ~ 15 minūtes.
  6. Pupiņām pievieno estragonu, pēc garšas arī sāli un maltus melnos piparus. Visu samaisa un pasautē vēl 2 minūtes.
  7. Liellopu gaļu noskalo un nosusina, sagriež plānās strēmelītēs.
  8. Sagatavo marinādi. Ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina. Pievieno sojas mērci, medu, citrona sulu un garšvielas. Visu sajauc.
  9. Marinādi pārlej gaļai un labi izmaisa. Gaļu marinē ~ 30 minūtes.
  10. Marinētās gaļas gabaliņus viegli apvārta kartupeļu cietē.
  11. Pannā sakarsē eļļu un uz straujas liesmas apcep sagatavotās gaļas strēmelītes. Cep tikai tik daudz, līdz gaļa ir viegli brūna – 5-10 minūtes.
  12. Pupiņas un gaļu galdā pasniedz atsevišķos traukos.

 

Variācijas par tēmu

Sviesta pupiņu vietā var izmantot zaļās pākšu pupiņas, kā arī cūku pupas.

Gaļu var arī cept, iepriekš to neapvārtot kartupeļu cietē.

Der zināt

Pākšaugus nedrīkst ēst neapstrādātus.

Mizās esošie toksiskie komponenti sabrūk pēc ~ 10 minūšu vārīšanas vai cepšanas.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sviesta pupiņas noskalo un nogriež tām galiņus.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus notīra un smalki sagriež. Estragona lapiņas sasmalcina.

3. pagatavošanas solis
Liellopa-stremeles-3

Uzkarsētā pannā izkausē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi un nedaudz zeltaini.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno pupiņas, samaisa un cep vēl ~ 5-7 minūtes.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno vīnu. Samazina liesmu un visu sutina ~ 15 minūtes.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pupiņām pievieno estragonu, pēc garšas arī sāli un maltus melnos piparus. Visu samaisa un pasautē vēl 2 minūtes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liellopu gaļu noskalo un nosusina, sagriež plānās strēmelītēs.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo marinādi. Ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina. Pievieno sojas mērci, medu, citrona sulu un garšvielas. Visu sajauc.

Marinādi pārlej gaļai un labi izmaisa. Gaļu marinē ~ 30 minūtes.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marinētās gaļas gabaliņus viegli apvārta kartupeļu cietē.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannā sakarsē eļļu un uz straujas liesmas apcep sagatavotās gaļas strēmelītes. Cep tikai tik daudz, līdz gaļa ir viegli brūna – 5-10 minūtes.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pupiņas un gaļu galdā pasniedz atsevišķos traukos.

Komentāri:

  • Rudīte saka:

    Nekādā gadījumā beigās nevajag likt cieti. Cepot izdalās sula un beigās gaļa sanāk aplipusi ar klīsterainu recekli. Bez sautēšanas gaļa ir cieta. Pēc apcepšanas noteikti tā katliņa ir jāsautē – vismaz 40 min, lai būtu mīksta.

  • Ingus Kuplais saka:

    Marināde gaļai veidota “ķīniešu saldskābās cūkgaļas” tradīcijās. Liellopam pat neriskēju šādu pielietot. Liku svaigas garšvielas – raudeni, timiānu, estragonu, piparmētru (pa drusciņai), mazdrusciņ sausa (lasi – skāba, jo, manuprāt, “sauss” vīns ir izdzerts vīns 🙂 ) baltvīna, aprāvu uz ātras uguns un beigām galā šāvu to visu klāt jau gandrīz gatavajām pupiņām, lai savilktu kopā gan konsistenci, gan garšu. Pasniedzu ar skābu krējumu vai sarkanu mērci

  • Līga saka:

    Lieki jūs par to gaļu stresojat. Izcila marinādīte! Soja, medus un citrons nekādā veidā nekonfliktē ar liellopiņu. Sojai un citronam, kā reize ir mīkstinošas īpašības. Kas attiecās uz cepšanu, Rudīte, pieeja liellopam, lai tas sanāktu labs, var būt divējāda – apcept to pavisam maigi (kā te piedāvāts), vai ilgāk sutināt. Latvietim kā jau latvietim patīk gaļiņu riktīgi nocepināt, bet franči liellopu lielākoties gatavo pēc pirmās pieejas un nebūt slikti negaršo.