Svaigi siets Jāņu siers ar kuminu un kurkumu

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
3 personām

Sastāvdaļas

  • 4 l piena
  • 1 kg biezpiena
  • 6 ēdamkarotes citronu sulas
  • 450 g sviesta
  • 4 ola
  • 1 tējkarote kumina
  • 1 tējkarote kurkumas pulvera
  • sāls

Pagatavošana

  1. Uzsilda svaigpienu, līdz tas gandrīz ir sācis vārīties, liek klāt biezpienu un citronu sulu. Pagaida, līdz piena sūkalas atdalās no svaigā siera masas.
  2. Pasilda visu kādas 5 minūtes un nokāš marlē. Liek visu atpakaļ katlā, kur klāt liek sviestu, olu, kuminu, kurkumu. Izsilda svaigo sieru tik tālu, ka tas kārtīgi sagājis vienā gabalā.
  3. Liek vēlreiz marlē un atstāj zem sloga uz pāris stundām vēsumā.

Komentāri:

  • Andra Potošova saka:

    Senie latvieši “kumīnu’ sauca par ĶIMENĒM.

  • Andra Potošova saka:

    Pirmkārt, es komentāru par kumīna saukšanu par ķimenēm neesmu rakstījusi. To kāds “gudrinieks” ir izdarījis manā vārdā. Bet, runājot par šo tēmu, vēlos pateikt, ka kumīns un ķimenes nav viens un tas pats. Kumīns ir lieizmēra ķimeņveidīgs augs jeb Romiešu ķimenes, ar ļoti specifisku saldenu garšu, kas krasi atšķiras no pierastās ķimeņu garšas.Atklāti sakot,man ķimenītes tomēr garšo labāk un tās ir uz pusi mazāka izmēra.