Kūkas cepšanai ir jāparedz krietns laika sprīdis – labāk to darīt iepriekšējā vakarā.
Pamatnei:
Glazūrai un dekorēšanai:
Pildījumam:
Katliņā ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Kad ir iegūta vijīga masa, tai pievieno alkoholu.
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Baltumus līdz kulšanai ieliek ledusskapī. Dzeltenumiem pievieno cukuru un sakuļ gaisīgā, gandrīz baltā masā.
Dzeltenumu masai pievieno sviesta un šokolādes masu un ar koka karoti samaisa. Viegli iecilā miltus. Sasmalcina mandeles un iemaisa mīklā.
Atdzesētiem olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ tos stingrās putās. Sakultus olu baltumus uzmanīgi iecilā mīklā.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Formas pamatni apklāj ar cepamo papīru un uzliek malas. Malas ietauko ar sviesta piciņu. Mīklu lej veidnē un cep sakarsētā cepeškrāsnī 40 minūtes. Biskvīta gatavību pārbauda koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie irbulīša, tad biskvīts ir izcepies.
Sagatavo glazūru. Katliņā uzkarsē saldo krējumu un gabaliņos salauztu šokolādi. Kad šokolāde ir izkususi, masu atdzesē.
Sagatavo krēmu pildījumam. Atsevišķā traukā sakuļ olu, pievienojot 2 ēdamkarotes saldā krējuma. Atlikušo saldo krējumu ielej katliņā, pievieno cukuru un sviestu un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, karsē. Kad virums „uzsit” burbuli, pievieno sakulto olu un, nepārtraukti maisot, karsē vēl 1-2 minūtes. Krēmam pievieno sasmalcinātus riekstus. Krēma masa būs pabieza un ķepīga. Gatavo krēmu ~ 10 minūtes atdzesē.
Veido kūku. Atdzesētu biskvītu izņem no veidnes, noņem cepamo papīru un ar asu nazi vai stiepli pārgriež uz pusēm. Uz apakšējās kārtas uzsmērē krēmu un virsū liek otru biskvīta kārtu. Kūku pārsmērē ar šokolādes glazūru un dekorē ar riekstiem vai speciāliem tortes dekoriem.
Komentāri: