Čatniju latviski varētu saukt par “sāļo zapti”. Parasti sāli tam nepievieno, taču to gatavo kopā ar sīpoliem un pasniedz pie sāļajiem ēdieniem.
Zivij
Kā pagatavot zivi
Gatavojot zivis, galvenais ir tās nepārcept. Vienkāršs veids ir uzlikt zivs fileju uz citronu un zaļumu gultiņas.
Sīpolu nomizo un sakapā.
Ābolus nomizo un sasmalcina nelielos gabaliņos.
Katliņā ar biezu dibenu ielej nedaudz olīveļļas, un uz lēnas uguns sautē sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno ābolus un sautē ~ 30 minūtes, līdz iztvaikojusi lielākā daļa ūdens, un zapte kļuvusi biezāka.
Smalki sakapā čili, un pievieno katliņa saturam.
Pievieno arī smiltsērkšķus, un sautē vēl 10–15 minūtes.
Beigās noregulē garšu, pievienojot cukuru, ja čatnijs pārāk skābs, vai nedaudz etiķa, ja šķiet pārāk salds. Atdzesē un notur ledusskapī vismaz diennakti.
Kā pagatavot zivi
Gatavojot zivis, galvenais ir tās nepārcept. Vienkāršs veids ir uzlikt zivs fileju uz citronu un zaļumu gultiņas.
Čatniju pasniedz ar krāsnī ceptu laša vai foreles fileju.
Komentāri: