Smiltsērkšķu čatnijs

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Čatniju latviski varētu saukt par “sāļo zapti”. Parasti sāli tam nepievieno, taču to gatavo kopā ar sīpoliem un pasniedz pie sāļajiem ēdieniem.

Sastāvdaļas

  • 1 liels sīpols
  • 1 ēdamkarote cepamās eļļas
  • 300 g ābolu
  • 100 g brūnā cukura
  • 50 ml ābolu vai baltvīna etiķa
  • sula no 1 apelsīna
  • 100 g smiltsērkšķu
  • 1 čili pāksts

Zivij

  • 800 g foreles
  • 1 vesels citrons un sula no daiviņas citrona
  • 1 buntīte svaiga timiāna (var aizstāt ar 1 tējkaroti kaltēta)
  • sāls un svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Sīpolu nomizo un sakapā.
  2. Ābolus nomizo un sasmalcina nelielos gabaliņos.
  3. Katliņā ar biezu dibenu ielej nedaudz olīveļļas, un uz lēnas uguns sautē sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno ābolus un sautē ~ 30 minūtes, līdz iztvaikojusi lielākā daļa ūdens, un zapte kļuvusi biezāka.
  4. Smalki sakapā čili, un pievieno katliņa saturam.
  5. Pievieno arī smiltsērkšķus, un sautē vēl 10–15 minūtes.
  6. Beigās noregulē garšu, pievienojot cukuru, ja čatnijs pārāk skābs, vai nedaudz etiķa, ja šķiet pārāk salds. Atdzesē un notur ledusskapī vismaz diennakti.
  7. Pasniedz ar krāsnī ceptu laša vai foreles fileju.

Kā pagatavot zivi

Gatavojot zivis, galvenais ir tās nepārcept. Vienkāršs veids ir uzlikt zivs fileju uz citronu un zaļumu gultiņas.

  1. Citronu sagriež plānās šķēlītes un izkārto uz cepamās pannas, pārklāj ar timiānu.
  2. Uzliek pa virsu zivs fileju, kas jau sadalīta porciju gabaliņos. Zivij pārkaisa nedaudz sāls un piparu.
  3. Liek cepeškrāsnī 180°C temperatūrā grila režīmā 4–7 minūtes atkarībā no zivs biezuma. Zivs ir gatava, kad tā sāk viegli dalīties pa gabaliņiem, ko vienkārši pārbaudīt ar dakšiņu. Ja zivs nedalās, tad tas nozīmē, ka tā vēl nav gatava. Kad zivs izcepusies, tai pārlej citronu sulu no nelielas daiviņas citrona un pārkaisa nedaudz sāls, ja nepieciešams.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu nomizo un sakapā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ābolus nomizo un sasmalcina nelielos gabaliņos.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katliņā ar biezu dibenu ielej nedaudz olīveļļas, un uz lēnas uguns sautē sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno ābolus un sautē ~ 30 minūtes, līdz iztvaikojusi lielākā daļa ūdens, un zapte kļuvusi biezāka.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smalki sakapā čili, un pievieno katliņa saturam.

5. pagatavošanas solis
Liiva_Smiltserkscis_Katlinaa01

Pievieno arī smiltsērkšķus, un sautē vēl 10–15 minūtes.

6. pagatavošanas solis
Liiva_Renars_Etikis

Beigās noregulē garšu, pievienojot cukuru, ja čatnijs pārāk skābs, vai nedaudz etiķa, ja šķiet pārāk salds. Atdzesē un notur ledusskapī vismaz diennakti.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kā pagatavot zivi

Gatavojot zivis, galvenais ir tās nepārcept. Vienkāršs veids ir uzlikt zivs fileju uz citronu un zaļumu gultiņas.

  1. Citronu sagriež plānās šķēlītes un izkārto uz cepamās pannas, pārklāj ar timiānu.
  2. Uzliek pa virsu zivs fileju, kas jau sadalīta porciju gabaliņos. Zivij pārkaisa nedaudz sāls un piparu.
  3. Liek cepeškrāsnī 180°C temperatūrā grila režīmā 4–7 minūtes atkarībā no zivs biezuma. Zivs ir gatava, kad tā sāk viegli dalīties pa gabaliņiem, ko vienkārši pārbaudīt ar dakšiņu. Ja zivs nedalās, tad tas nozīmē, ka tā vēl nav gatava. Kad zivs izcepusies, tai pārlej citronu sulu no nelielas daiviņas citrona un pārkaisa nedaudz sāls, ja nepieciešams.
8. pagatavošanas solis
6I7A4145_resize

Čatniju pasniedz ar krāsnī ceptu laša vai foreles fileju.