Saldo kartupeļu ņoki ar spinātu un valriekstu mērci

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

2 lieli saldie kartupeļi (apmēram 850 g)
420 g miltu + vēl nedaudz ņoku veidošanai
¼ Sonnentor muskatrieksta
šķipsna sāls
eļļa cepšanai

MĒRCEI
70 g spinātu
45 g valriekstu
30 g Parmas siera (var iztikt bez)
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 daiviņa ķiploka

2 ēdamkarotes citronu sulas
1 ēdamkarote kļavu sīrupa vai cita saldinātāja
šķipsna sāls

PASNIEGŠANAI

rīvēts Parmas siers, svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Saldos kartupeļus nomizo, sagriež nelielos gabalos un tvaicē vai vāra, līdz tie mīksti. Pēc tam ar kartupeļu stampu tos saspaida līdz biezenim. Pievieno sāli un svaigi rīvētu muskatriekstu.
  2. Saldajiem kartupeļiem pamazām pievieno miltus un ar karoti maisa, līdz izveidojusies bieza, nedaudz ķepīga mīkla. Ja vēlaties, var maisīt ar rokām.
  3. Mīklu sadala 4 daļās. Uz virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, liek vienu mīklas ceturtdaļu un ar rokām izrullē garā, tievā desas formā. Ja mīkla līp pie rokām, to apkaisa ar miltiem.
  4. Šo garo desu ar nazi sagriež mazos, apmēram 1,5 cm garos gabaliņos. Atkārto to pašu ar atlikušo mīklu.
  5. Lielā katlā uzvāra ūdeni. Ņokus uzmanīgi liek ūdenī un vāra, līdz tie uzpeldējuši ūdens virsmā.
  6. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas un tajā liek cepties vārītos ņokus. Cep, ik pa laikam apmaisot, līdz tie nedaudz apbrūnējuši (apmēram 7 minūtes).
  7. Krāsni sakarsē līdz 180 ºC temperatūrai. Valriekstus liek uz cepamās pannas un liek cepties krāsnī 7–10 minūtes, līdz rieksti apbrūnējuši (jāuzmanās, lai nepiedeg).
  8. Visas mērces sastāvdaļas liek blenderī un blendē, līdz izveidojas viendabīga pesto tipa mērce.
  9. Siltos ņokus liek šķīvī, iemaisa mērci, pārkaisa nedaudz rīvētu Parmas sieru un svaigi maltus melnos piparus.