Rabarberu un zemeņu pīrāgs

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 230 g auksta sviesta
  • 120 g auksta ūdens + ledus
  • 330 g miltu
  • 1 tējkarote sāls

 

PILDĪJUMAM

  • 600 g rabarberu
  • 500 g zemeņu
  • 2 lieli citroni
  • 100 g baltā cukura
  • 100 g brūnā cukura
  • 7 ēdamkarotes kukurūzas cietes
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura vai 1 tējkarote vaniļas pastas
  • ¼ tējkarotes sāls
  • 1 olas dzeltenums + 1 ēdamkarote silta ūdens
  • 1 ēdamkarote cukura
  • + milti mīklas rullēšanai

Pagatavošana

8–10 porcijām

  1. Vispirms pagatavo mīklu. Miltus sajauc kopā ar sāli. Auksto sviestu sagriež mazos kubiņos, pusi no tā liek klāt miltiem, un visu sajauc kopā vai nu ar virtuves kombainu, vai ar rokām, darbojoties ļoti ātri, lai sviests neizkustu, līdz veidojas drupačveidīga konsistence. Pievieno atlikušo sviestu un aptuveni 80 g ledusauksta ūdens, visu sajauc kopā. Brīdī, kad mīklas konsistence jau kļūst kopā līpoša, ūdeni vairs nepievieno. Ja tā vēl šķiet par sausu, pa 1 ēdamkarotei var pievienot ledusauksto ūdeni un turpināt mīcīt mīklu. Mīklu sadala divās vienādās daļās, izveido plakanu diska formu un ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī uz 30 minūtēm vai diennakti.
  1. Vienu mīklas disku ņem ārā no ledusskapja, izrullē uz iemiltotas virsmas un ieklāj cepamajā traukā tā, lai mīklas malas karājas pāri trauka malām. Ar dakšu sadursta mīklas pamatni un sānus. Liek atpakaļ ledusskapī uz 20 minūtēm. Rabarberiem nogriež kātu galus, tos nomizo un sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Zemenēm noņem zaļums un tās sagriež 4 daļās. Citroniem norīvē miziņu un izspiež sulu. Visas sastāvdaļas liek lielā bļodā, pievieno abu veidu cukurus, kukurūzas cieti, vaniļu un sāli. Visu samaisa un pilda sagatavotajā traukā, kas izklāts ar mīklu.
  1. Krāsni uzkarsē līdz 200 ºC temperatūrai.
  2. No ledusskapja ņem ārā otru mīklas daļu, to izrullē uz iemiltotas virsmas un sagriež garenās strēmelēs. No strēmelēm veido pinumu pīrāga augšpusē, malās to nostiprina, saspiežot kopā mīklas strēmeles ar mīklu no apakšējās daļas. Mīklu noziež ar sakultu olu un ūdeni, pārkaisa ar cukuru.
  1. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī aptuveni 50 minūtes, līdz mīkla zeltaini brūna. Atdzesē 20–30 minūtes, pirms ķeras klāt ēšanai, jo pildījums būs pašķidrs un ļoti karsts.