Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
RABARBERU SIERA KŪKA
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
12 personām
Sastāvdaļas
PAMATNEI
250 g cepumu
110 g kausēta sviesta
70 g cukura
RABARBERU BIEZENIM
700 g sagrieztu rabarberu
200 ml ūdens
4 ēdamkarotes cukura
2 plāksnes želatīna
PILDĪJUMAM
900 g krēmsiera
200 g cukura
50 g brūnā cukura
3 olas
80 g saldā krējuma
500 g rabarberu biezeņa
Pagatavošana
Pagatavo rabarberu biezeni. Katliņā liek sagrieztus rabarberus, cukuru un ūdeni, visu vāra, līdz rabarberi kļuvuši mīksti. Masu sablendē.
Krāsni sakarsē līdz 175 ºC temperatūrai. No cepamā papīra izgriež kvadrātu, liek uz kūkas formas (24 cm) apakšējās daļas, tikai tad pieliek formas maliņas, nospriegojot un piestiprinot cepamo papīru.
Sablendē cepumus līdz viendabīgai masai, pievieno cukuru un visu kārtīgi samaisa, tad pievieno izkausētu sviestu. Visu maisa, līdz veidojas viendabīga masa. To uzmanīgi liek kūkas formā, noklājot gan formas apakšējo daļu, gan sānu maliņas. Gatavo formu liek iepriekš uzkarsētā krāsnī uz 8 minūtēm, līdz masa ir zeltaini brūna un sacietējusi. Krāsns temperatūru pazemina līdz 165 ºC temperatūrai.
Pagatavo pildījumu. Krēmsieru kuļ kopā ar gaišo un brūno cukuru, līdz tas ir mīksts un viendabīgs. Pievieno olas rabarberu biezeni un saldo krējumu, kuļ, līdz masa viendabīga.
Krēmsiera masu pilda cepumu garoziņā, virspusē to izlīdzina. Kūkas formu liek krāsnī, perfektā versijā cep tvaika režīmā vai krāsns apakšā novieto krāsns pannu, kas piepildīta ar verdošu ūdeni, lai siera masa tvaicētos un nepiedegtu. Cep 165 ºC temperatūrā 60 minūtes.
Kūka gatava, kad virsma zeltaini brūna un masa daļēji sastingusi, bet vēl nedaudz ļodzīga vidū. Krāsni izslēdz, un kūku atstāj tajā atdzist aptuveni 1 stundu. Ņem ārā no krāsns, atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Želatīna plāksnes mērcē aukstā ūdenī 2 minūtes. Atlikušo rabarberu biezeni nedaudz uzsilda, tad tajā iemaisa želatīna plāksnes. Kad masa istabas temperatūrā nedaudz atdzisusi, to lej virsū uz rabarberu siera kūkas. Liek ledusskapī uz pāris stundām. Rotā ar rabarberu miziņām.
Komentāri: