Pagatavo sāļo karameli. Katliņā liek cukuru un ūdeni un nemaisot karsē uz vidējas liesmas, līdz cukurs izkusis. Karsē, līdz cukurs ieguvis tumšu dzintara krāsu, noņem no uguns un pa daļām pievieno saldo krējumu. Uzmanīgi, šķidrums būs ļoti karsts un ievērojami burbuļos! Pēdējo pievieno dāsnu šķipsnu sāls. Liek pilnībā atdzesēties.
Pagatavo dedzinātu sviestu. Katlā liek 200 g sviesta un karsē 5–8 minūtes, līdz izkusušais sviests kļūst zeltains, vēlams regulāri maisīt, lai nepiedeg. Sviestā būs redzami mazi, brūni punktiņi – tieši tā ir jābūt! Atdzesē, līdz sastingst.
Pagatavo biskvītu. Lielā bļodā iesijā abus cukurus, sāli, cepamo pulveri, miltus, samaisa. Pievieno olas, dedzināto sviestu, atlikušos 70 g sviesta istabas temperatūrā, maisa 3–5 minūtes, izmantojot mikseri, pēdējo pievieno pienu, iemaisa. Liek ietaukotā kūkas formā, cep 180 °C temperatūrā 30–40 minūtes. Atdzesē.
Pagatavo krēmu. Lielā bļodā istabas temperatūras sviestu kuļ ar mikseri apmēram 5 minūtes, līdz tas kļuvis gaišs un gaisīgs, iesijā pūdercukuru un pievieno pāris pilienus vaniļas aromāta, kuļ vēl 3 minūtes, pēdējo pievieno krēmsieru, kārtīgi iemasa.
Pagatavo kūku. Biskvītu pārgriež uz pusēm. Smērē dāsnu kārtu ar krēmu, tad atdzisušo sāļo karameli, liek virsū otru biskvīta kārtu, un kūku no ārpuses apsmērē ar krēmu. Pirms ēšanas gatavā kūka jānotur ledusskapī savilkties un sastingt uz vismaz 3 stundām. Dekorē ar sāļo karameli, cukura pērlītēm un popkornu.
Sveiki! Kūku taisu jau ceturto reizi. Nevienu no reizēm neizdevās uztaisīt sāļo karameli pēc jūsu receptes. Sanāk vienkārši briesmīgi, godīgi sakot. Lūdzu, pamēģiniet uztaisīt sāļo karameli no ūdens + cukus un NEMAISOT to. 😀 Kaut kas noteikti jāmaina šajā “sāļās karameles” receptē. Pati kūka ir ļoti garda! Žēl, ka tik tā karamele neizdodas…
Sveika, Elza!
Ja neizdodas sāļā karamele, var pamēģināt samazināt pievienotā saldā krējuma daudzumu uz 150ml. Nemaisīšana cukura kausēšanas brīdī svarīga, lai izvairītos no kristalizēšanās procesa. Man tiešām vienmēr karamele izdodas pēc šīs receptes.
Vēl svarīgi to ir pilnībā atdzesēt, ideālā gadījumā pirms lietošanas atstāt uz nakti ledusskapī.
Man sāļā karamele sanāca ļoti šķidra, tikpat šķidra cik saldais krējums, tas izskatās, ka bijis par daudz. Tādu kūkā iesmērēt nevar.
Kristīne, paldies par ziņu. Saldā krējuma daļā samazinājām saldo krējumu pēc jūsu ieteikuma.
cik daudz jāliek soda?
Alise, sodu var arī nelikt, jo starp sastāvdaļām ir cepamais pulveris. 🙂 Paldies par ziņu, izņēmām no receptes, jo sastavdaļu sarakstā arī nebija.
Sveiki! Kūku taisu jau ceturto reizi. Nevienu no reizēm neizdevās uztaisīt sāļo karameli pēc jūsu receptes. Sanāk vienkārši briesmīgi, godīgi sakot. Lūdzu, pamēģiniet uztaisīt sāļo karameli no ūdens + cukus un NEMAISOT to. 😀 Kaut kas noteikti jāmaina šajā “sāļās karameles” receptē. Pati kūka ir ļoti garda! Žēl, ka tik tā karamele neizdodas…
Paldies un gaidīšu uzlabojumus! 🙂
Sveika, Elza!
Ja neizdodas sāļā karamele, var pamēģināt samazināt pievienotā saldā krējuma daudzumu uz 150ml. Nemaisīšana cukura kausēšanas brīdī svarīga, lai izvairītos no kristalizēšanās procesa. Man tiešām vienmēr karamele izdodas pēc šīs receptes.
Vēl svarīgi to ir pilnībā atdzesēt, ideālā gadījumā pirms lietošanas atstāt uz nakti ledusskapī.
Man arī karamele galīgi nesanāca. Nācās pirkt karameļu mērci veikalā..