Inga Kalniņa ir divu blogu autore (“Le Petit Pot” un “UrbanicOrganic”) un mamma divām jaukām meitenēm – Grētai Teodorai un Florencei Rozei, kas iedvesmoja Ingu sarakstīt savu pirmo grāmatu “Pilnām Mutēm” un izveidot pirmo pavārburtnīcu bērniem latviešu valodā.
Peldošās salas
Viegla
līdz 1 h
8 personām
Sastāvdaļas
10 olu baltumi
2 g smalkā sāls
240 g cukura (confectioners)
1 l piena
80 g šķēlētu grauzdētu mandeļu
½ vaniļas pāksts
5 olu dzeltenumi
125 g cukura
Pagatavošana
Pagatavo franču meringu. Lielā bļodā ar dakšiņu viegli saputo olu baltumus ar sāli. Bļodai jābūt sausai un tīrai. Tad sāk diezgan strauji putot ar elektrisko putotāju, ja ar rokas putotāju, tad jāpacilā un enerģiski jāgriež, lai pēc iespējas vairāk dabūtu iekšā gaisu. Kad sāk veidoties diezgan stingras putas, tad, turpinot putot, pievieno cukuru. Meringam jābūt stingram un saturīgam.
Lej katliņā pienu un ļauj, lai tas uz mazas uguns lēnām karsējas līdz maziem burbulīšiem. No saputotajiem olbaltumiem ar karotēm veido “pikas” un ar putojamo karoti liek tās pienā. Pavāra 1–2 minūtes (vairāk, ja lielākas, mazāku laiku, ja mazākas).
Izvārītas pikas uzmanīgi izņem ārā un liek atsevišķā traukā uz papīra dvieļiem. Pienu saglabā.
Citā katliņā caur sietu ielej 500 ml piena (to, kurā vārīja olbaltumus). Pievieno vaniļu.
Strauji saputo olu dzeltenumus ar cukuru, lai veidojas gaiša un bieza masa. Olu dzeltenumu masu pārlej ar pienu un turpina putot. Masu lej atpakaļ katliņā un liek uz uguns. Karsē, visu laiku turpinot maisīt vai putot, ik pa laikam katliņu pavelkot nost no uguns. Turpina, līdz mērce gatava. Ja maisa ar koka karoti, tad masai jābūt tik biezai, ka, novelkot ar pirkstu pa karoti, tā vairs nesaiet kopā. Ja ir termometrs, tad ~ 85 °C temperatūra. Mērci izlaiž cauri sietam un uzglabā.
Pasniedz trauciņos, lejot atdzesētu vaniļas mērci un liekot iekšā vārīto olbaltumu. Pārber ar drupinātām mandelēm.
Komentāri: