Gatavo smilšu mīklu tortes pamatnei. Palielā bļodā sajauc viendabīgā masā 100 g mīksta sviesta (bet ne izkausēta), 1 olu un 50 g cukura. Tad iesijā bļodā 150 g miltus kopā ar ½ tējkaroti cepamā pulvera. Visu kārtīgi izmīca, līdz mīkla nelīp pie rokām. Ja nepieciešams, pieber vēl mazliet miltu. Smilšu mīkla pirms cepšanas ir vismaz 30 min. ‘jāatpūtina’ ledusskapī.
Kamēr smilšu mīkla ‘atpūšas’, sagatavo ābolus. Katru ābolu nomizo, sagriež 4 daļās, rūpīgi izņem serdes un ārējo pusīti gareniski iegriež 4-5 reizes.
Gatavo tortes pildījumu. Atdala 4 olām dzeltenumus no baltumiem. Ņem palielu bļodu, izkausē 100 g sviesta (ļoti ērti to darīt mikroviļņu krāsnī), tad pievieno 4 olu dzeltenumus, 75 g cukura, 1 paciņu jeb 1 ēdamkaroti vaniļas cukura un visu kārtīgi samaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Pašās beigās pievieno 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes un vēlreiz visu rūpīgi samaisa.
Atsevišķi saputo tikai olu baltumus tā, lai veidojas stingras putas. To var darīt ar putojamo slotiņu vai mikseri – galvenais, lai trauks būtu paliels, jo masas apjoms stipri pieaugs.
Saputotos olu baltumus uzmanīgi iecilā (nedrīkst iemaisīt) iepriekš gatavotajā tortes pildījumā.
Ņem tortes formu. Der 26 cm diametra parastā tortes forma ar noņemamu malu vai karstumizturīga stikla vai keramikas forma, kuru pēc tam var pasniegt galdā ar visu trauku. Smilšu mīklu, kas nu ir ‘atpūtusies’ ledusskapī, izmīca formas dibenā un viscaur gar malām, veidojot ‘groziņu’. Mīklu var izklāt formā jau uzreiz pēc tās samīcīšanas, tādejādi ‘atpūtinot’ to ledusskapī ar visu tortes formu.
Pildījuma masu uzmanīgi lej virsū smilšu mīklai.
Tad pāri kārto iegrieztās ābolu ceturtdaļas, sākot no centra. Visu pārkaisa ar kanēli.
Liek cepeškrāsnī cepties 180oC apmēram 1 stundu. Kūka ir gatava, kad, iedurot tai viducī ar koka irbulīti, pildījums nelīp tam klāt.
Ļauj visam atdzist, tad pārkaisa ar pūdercukuru un ņem laukā no formas vai griež turpat formā.
Komentāri: