Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
LĒNI CEPTI LIELLOPA STILBI AR SALDO KARTUPEĻU FRĪ
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām
Jāatzīst, ka recepte ir laikietilpīga, bet rezultāts ir patiešām fantastisks, jo lēni ceptie stilbi ir mutē kūstoši.
Sastāvdaļas
2 bio liellopa stilbi
1 tējkarote sāls
1 tējkarote svaigi maltu melno piparu
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 liels sīpols, sakapāts
2 vidēja izmēra burkāni, sagriezti ripiņās
1 selerijas kāts, sakapāts
4 daiviņas ķiploka, sakapātas
1 glāze sarkanvīna (gatavošanai der lēts vīns)
400 g tomātu mērces
1 tējkarote timiāna
1 lauru lapa
1 tējkarote sojas mērces
300 ml karsts ūdens vai dārzeņu buljons
sakapāti loki servēšanai
2 lieli saldie kartupeļi, nomizoti un sagriezti garenās šķēlēs (kā frī kartupeļi)
½ tējkarotes Kajennas piparu
2 ēdamkarotes olīveļļas
sāls
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 150 °C temperatūrai. Liellopa stilbus iesāla un iepiparo ar ½ tējkarotes sāls un ½ tējkarotes melno piparu.
Uz augstas uguns katlā (vēlams, čuguna vai tādā, ko vēlāk var likt krāsnī ar visu vāku) uzkarsē olīveļļu, un stilbus ~ 5 minūtes apcep no abām pusēm, līdz tie ir brūni.
Stilbus izceļ no katliņa, temperatūru pazemina līdz vidēji zemai, un katliņā liek 1 ēdamkaroti olīveļļas, kapātos sīpolus, burkānus, selerijas un ķiplokus. Sautē ~ 10 minūtes, līdz sīpoli ir caurspīdīgi.
Pievieno sarkanvīnu, un temperatūru paaugstina līdz vidēji augstai, līdz tas sāk viegli burbuļot, ļauj vārīties 3 minūtes. Pievieno atlikušās sastāvdaļas – tomātu mērci, timiānu, lauru lapu, sojas mērci, buljonu, ½ tējkarotes sāls un ½ tējkarotes maltu melno piparu – un visu kārtīgi apmaisa.
Katlā liek iepriekš apceptos stilbus, lai tie pilnībā ir noklāti ar mērci, un uzvāra. Pa virsu liek vāku, un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 2 stundas. Ņem ārā no krāsns, stilbus katlā apgriež otrādi, pa virsu liek vāku un ļauj cepties vēl 30 minūtes.
Liellopam jābūt ļoti maigam un viegli jānāk nost no kaula. Mērce pa šo laiku būs nedaudz sabrūnējusi un samazinājusies līdz ¼ daļai sākotnējā daudzuma. Uzmanīgi izņem ārā lauru lapu un liellopa stilbus. Sablendē mērci, līdz masa ir viendabīga, pēc garšas pievieno sāli un piparus un nedaudz ūdens, ja to gribas mazliet šķidrāku.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai, pannā izkārto saldos kartupeļus, pāri ber sāli, Kajennas piparus un olīveļļu. Visu samaisa, liek krāsnī uz 20–30 minūtēm, līdz kartupeļi ir zeltaini un kraukšķīgi.
Servē liellopa stilbus ar mērci un kapātiem lokiem, klāt piekožot saldo katurpeļu frī.
Šajā vietnē mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu pareizu "piegalda.lv" pakalpojumus un funkcijas, analizētu pārlūkošanas statistiku.
Vairāk par to, ka mēs apstrādājam sīkdatnes un citu informāciju vari uzzināt mūsu privātuma politikā.
Komentāri: