Latvisks cūķis ar kartupeļu un biezpiena stuķi un pašmāju ābolu mērci

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
6 personām

Sastāvdaļas

Gaļai

  • ~ 1 kg meža cūkas gaļas (cepeša gabals ar ādiņu, pavēdere vai ribiņas)
  • 4 burkāni
  • 1 sīpols
  • 3 skābeni āboli
  • 2–3 rozmarīna zariņi
  • 2 ēdamkarotes sulas sīrupa (piemēram, cidoniju)
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 2–3 ēdamkarotes ābolu etiķa
  • sāls, malti melnie pipari
  • eļļa gaļas apcepšanai
  • lauru lapas un smaržīgie pipari pēc izvēles

Stuķim

  • ~ 1–1,5 kg kartupeļu
  • 250 g biezpiena
  • ~ 150 ml piena
  • 50 g sviesta
  • 1 sīpols
  • 150 g cauraugušas gaļas (pēc izvēles – svaigas vai kūpinātas)
  • šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
  • sāls

Ābolu mērcei

  • 5–6 skābeni āboli
  • 2 krustnagliņas
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 3–5 cm ingvera saknes gabala
  • sautējamā pīle gaļas gatavošanai vai katls ar biezu dibenu

Pagatavošana

  1. Gaļu ierīvē ar sāli un pipariem. Pannā sakarsē nedaudz eļļas, un apcep gaļu no visām pusēm brūnu. Tad gaļu liek sautējamā pīlē. Sīpolu un burkānus notīra, āboliem izņem serdes. Visu sagriež palielos gabalos un pievieno gaļai. Katlā liek rozmarīna zariņus un pielej ~ 200 ml verdoša ūdens. Uzliek vāku un gatavo, līdz gaļa ir mīksta. Ik pa laikam noņem vāku un paskatās, vai ūdens nav izvārījies. Nepieciešamības gadījumā to pielej klāt.
  2. Sulas sīrupu samaisa ar etiķi un medu, ~ 15 minūtes pirms gatavošanas beigām pārlej pāri gaļai.
  3. Paralēli gaļai gatavo stuķi: kartupeļus nomizo, izvāra mīkstus un izberž caur sietu.
  4. Pienu uzkarsē kopā ar sviestu un pievieno kartupeļu masai.
  5. Pievieno biezpienu, šķipsniņu rīvēta muskatrieksta un samaisa. Nepārtraukti maisot, liek karsēties, līdz masa paliek vijīga.
  6. Gaļu un sīpolu sagriež mazos gabaliņos, visu uz pannas sacep un iemaisa putrā.
  7. Pagatavo ābolu mērci – notīrītus ābolus liek katlā, pievieno garšvielas un gatavo 15 minūtes.
  8. Pasniedz gaļu, sagrieztu šķēles, kopā ar stuķi un ābolu mērci.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu ierīvē ar sāli un pipariem. Pannā sakarsē nedaudz eļļas, un apcep gaļu no visām pusēm brūnu. Tad gaļu liek sautējamā pīlē. Sīpolu un burkānus notīra, āboliem izņem serdes. Visu sagriež palielos gabalos un pievieno gaļai.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katlā liek rozmarīna zariņus un pielej ~ 200 ml verdoša ūdens. Uzliek vāku un gatavo, līdz gaļa ir mīksta. Ik pa laikam noņem vāku un paskatās, vai ūdens nav izvārījies. Nepieciešamības gadījumā to pielej klāt.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sulas sīrupu samaisa ar etiķi un medu, ~ 15 minūtes pirms gatavošanas beigām pārlej pāri gaļai.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paralēli gaļai gatavo stuķi: kartupeļus nomizo, izvāra mīkstus un izberž caur sietu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pienu uzkarsē kopā ar sviestu un pievieno kartupeļu masai.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno biezpienu, šķipsniņu rīvēta muskatrieksta un samaisa. Nepārtraukti maisot, liek karsēties, līdz masa paliek vijīga.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu un sīpolu sagriež mazos gabaliņos, visu uz pannas sacep un iemaisa putrā.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo ābolu mērci – notīrītus ābolus liek katlā, pievieno garšvielas un gatavo 15 minūtes.

9. pagatavošanas solis
??????????????????????

Pasniedz gaļu, sagrieztu šķēles, kopā ar stuķi un ābolu mērci.

Komentāri: