Krāsnī cepti saldo kartupeļu salāti ar jēra ciskas cepeti

līdz 2 h
4 personām

Šie ir izcili ziemīgi salāti! Maigā un patīkamā jēra gaļa tiem dod sātīgumu, saldais kartupelis – maigu saldumu un krēmīgumu, bet citronu un piparmētru mērce – patīkami svaigas garšas. Lieliski iederas arī apgrauzdēti turku zirņi, kas dos lielisku kraukšķīgumu.

Sastāvdaļas

  • 200 g rukolas laipiņu
  • 2 saldie kartupeļi
  • 100 g riekstu ķirbja
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 5 ēdamkarotes sakapātu piparmētru (pāris lapiņas atstājot dekorēšanai)
  • 1,5 kg Īslandes piena jēra ciskas gabala
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 100 ml olīveļļas
  • 2 zariņi timiāna
  • 2 citroni
  • 1 tējkarote sāls
  • 200 g konservētu turku zirņu

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 185 ºC temperatūrai. Īslandes piena jēra cepeša gabalu liek cepamtraukā, ierīvē ar medu, sāli un cep ~ 60–75 minūtes, līdz jērs ir vienmērīgi izcepies un viducī viegli rozā. Pēc izņemšanas no krāsns to ietin folijā un 10 minūtes patur tajā.
  2. Saldos kartupeļus un ķirbi nomazgā, nomizo un sagriež nelielos ~ 1,5 cm kubiņos. Liek uz cepamā papīra kopā ar 3 ķiploku daiviņām un timiāna zariņiem, apslaka ar eļļu un sāli, un cep 200 ºC temperatūrā ~ 10–15 minūtes.
  3. Kamēr cepas jērs un dārzeņi, pagatavo mērci. Citroniem ar smalko rīvi norīvē miziņas. Blenderī ļoti smalki sasmalcina piparmētras, 1 ķiploka daiviņu, olīveļļu, sulu no abiem citroniem un 2 tējkarotes sarīvēto miziņu. Visu sablendē ļoti viendabīgas konsistences gaiši zaļā mērcē.
  4. Beidzamos apgrauzdē zirņus. No zirņiem nolej lieko šķidrumu un noskalo caurdurī. Zirņus brīvi izber uz cepamā papīra un liek līdz 200 ºC temperatūrai sakarsētā krāsnī apgrauzdēties ~ 12 minūtes
  5. Lielā šķīvī kārto rukolas lapiņas, pāri tām liek saldo kartupeļu un ķirbju gabaliņus un grauzdētos turku zirņus. Visu pārlej ar pagatavoto mērci. Pāri kārto 0,5 cm šķēlītēs sagrieztu jēra cepeti. Dekorē ar piparmētru lapiņām. Pasniedz viegli siltu.