Krāsnī cepta medus pīle ar dārzeņiem

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Ikviens vesela putna cepetis mājās ienes svētku sajūtu, jo tas nozīmē, ka pie galda būs vairāki ēdāji un visi kopā dalīs cepeti. Šoreiz krāsnī cepam veselu pīli, jo tās gaļa ir ļoti veselīga un ir lielisks olbaltumvielu, dzelzs, selēna, B vitamīna un cinka avots. Veselīgai maltītei gatavojam krāsnī ceptu pīli balzametiķa un medus glazūrā ar košiem dārzeņiem – Briseles kāpostiem, ķirbjiem un dzērvenēm. Ēdiena gatavošana aizņems aptuveni 3 stundas, jo cepetis prasa pacietību, bet labā ziņa ir tā, ka visu var pagatavot cepeškrāsnī un pārējā virtuve būs tīra!

Sastāvdaļas

  • 1 iztīrīta pīle, aptuveni 2–3 kg
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari

    Pildījumam

  • 4 āboli
  • 1 citrons
  • 200 g dzērveņu
  • 6 daiviņas ķiploku

    Glazūrai

  • 7 ēdamkarotes balzametiķa
  • sula no 2 citroniem
  • 4 ēdamkarotes medus

    Piedevām

  • 500 g Briseles kāpostu
  • 1 maza izmēra muskatķirbis
  • 200 g dzērveņu
  • olīveļļa
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.
  2. Pīli nomazgā un nosusina gan no ārpuses, gan iekšpuses. Pīli noliek uz muguras, krūšu daļā izdara iegriezumus, sarūtojot ādas virsmu. Tas jādara uzmanīgi, lai neiegrieztu gaļā, bet tikai ādā. Ar naža galu sadursta pīles treknās daļas, lai vieglāk iztecētu tauki. Pīli bagātīgi ierīvē ar sāli un pipariem, gan no iekšpuses, gan ārpuses. Ķiploka daiviņas smalki sakapā, citronu sagriež plānās šķēlēs un ābolus daiviņās. Visu, arī dzērvenes, pamīšus pilda pīlē. Tas pīlei piešķirs garšu cepšanās laikā. Kad pīle sapildīta, priekšā aizloka ādu, kājas sasien kopā ar kokvilnas striķi, lai pildījums nekristu ārā.
  3. Pīli ar krūšu daļu uz augšu liek uz restes, kas novietota dziļā pann. Pīli cep sakarsētā krāsnī 1 stundu, tad to apgriež otrādi (ar krūšu daļu uz leju) un cep vēl 40 minūtes.
  4. Pagatavo pusi glazūras: 4 ēdamkarotes balzametiķa sajauc ar svaigi spiestu sulu no 1 citrona. Pēc 40 minūtēm pīli ņem ārā no krāsns, apgriež otrādi (ar krūšu daļu uz augšu) un apziež ar glazūru, cep vēl 40 minūtes, ik pa 10 minūtēm apziežot ar glazūru. Mazā katliņā pagatavo atlikušo glazūru: uzkarsē 4 ēdamkarotes medus, pievieno 3 ēdamkarotes balzametiķa un sulu no 1 citrona. Pīli noziež ar glazūru un cep vēl 40 minūtes, ik pa 10 minūtēm ieziežot ar glazūru. Pīle sāks palikt brūnāka un āda kļūs karamelizēti brūna un kraukšķīga. Šajā brīdī tā visvairāk jāuzmana, lai āda nesacepas pārāk melna, bet ir tumši brūna.
  5. Cepamajā traukā liek Briseles kāpostus, apslaka tos ar olīveļļu un apkaisa ar sāli un pipariem. Liek cepties krāsnī 40 minūtes, pirms ir gatavs pīles cepetis, ik pa 10 minūtēm apmaisot. Pēc 20 minūtēm pievieno kubiņos sagrieztu ķirbi, ko cep kopā ar Briseles kāpostiem. Pēc 10 minūtēm pāri pārkaisa dzērvenes un pārslaka visu ar nedaudz olīveļļas.
  6. Pīles kājām noņem striķīti, ļauj tai 15 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā. Pasniedz kopā ar krāsnī ceptiem dārzeņiem.