Klasisks viltotais zaķis ar siera pildījumu un tikpat klasisku sakņu sautējumu

Viegla
līdz 1 h
6 personām

Sastāvdaļas

Viltotajam zaķim

  • 600 g kvalitatīvas jauktas vai tikai cūkas maltās gaļas
  • 1 sīpols
  • 3–4 daiviņas ķiploku
  • 1 ola
  • 2 ēdamkarotes ķimeņu
  • 3 šķēles baltmaizes
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma
  • 1 bumba mocarellas siera
  • 50 g Čedaras siera
  • sāls un malti melnie pipari

Sautējumam

  • 6 kartupeļi
  • 6 burkāni
  • ¼ kāposta
  • 1 bundžiņa konservētu zaļo zirnīšu
  • 3 ēdamkarotes sviesta
  • 2 ēdamkarotes miltu

Pagatavošana

  1. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Garšsaknes viegli apcep sviestā.
  2. Malto gaļu liek bļodā, pievieno saceptās garšsaknes, 1 ēdamkaroti ķimeņu, krējumu, olu un ūdenī izmērcētu baltmaizi, kā arī sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visu samīca viendabīgā masā.
  3. Pannu izklāj ar cepamo papīru. Uz tā no maltās gaļas masas veido kukulīti, vidū atstājot dziļu gropi.
  4. Mocarellas sieru sagriež ripiņās, Čedaras sieru mazos stienīšos.
  5. Izveidotajā gropītē saliek mocarellas siera ripiņas, tad Čedaras siera stienīšus un ar rokām aizver gropīti ciet, lai siers paliek klaipiņa viducī.
  6. Visbeidzot klaipiņu pārkaisa ar 1 ēdamkaroti ķimeņu. Liek līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep ~ 40 minūtes.
  7. Kamēr zaķis cepas, pagatavo sautējumu. Kartupeļus un burkānus nomizo. Kartupeļus sagriež nelielos gabaliņos, burkānus ripiņās. Kāpostu sasmalcina skaidiņās.
  8. Katlā liek vispirms burkānus un kāpostus, aplej ar ūdeni, pievieno sāli un vāra ~ 15–20 minūtes, tad pievieno kartupeļus un vāra vēl ~ 10 minūtes. Visbeidzot pievieno zirnīšus un pavāra vēl 5 minūtes.
  9. Atsevišķā pannā izkausē 2 ēdamkarotes sviesta. Kad sviests izkusis, tajā ātri iemaisa miltus.
  10. No saknēm nolej lieko šķidrumu tā, lai ~ puse sakņu ir nosegta ar ūdeni. Sagatavoto sviesta un miltu masu iemaisa saknēs, ļauj uzmest burbuli, un noslēdz liesmu.
  11. Galdā viltoto zaķi pasniedz veselu, novietotu sautējuma viducī. Kad visi gatavi ķerties pie ēšanas, saimniece katram ēdājam griež kārtīgu gaļas šķēli.
1. pagatavošanas solis
Viltotais_zakis-1[1]

Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Garšsaknes viegli apcep sviestā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malto gaļu liek bļodā, pievieno saceptās garšsaknes, 1 ēdamkaroti ķimeņu, krējumu, olu un ūdenī izmērcētu baltmaizi, kā arī sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visu samīca viendabīgā masā.

Pannu izklāj ar cepamo papīru. Uz tā no maltās gaļas masas veido kukulīti, vidū atstājot dziļu gropi.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mocarellas sieru sagriež ripiņās, Čedaras sieru mazos stienīšos.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izveidotajā gropītē saliek mocarellas siera ripiņas, tad Čedaras siera stienīšus un ar rokām aizver gropīti ciet, lai siers paliek klaipiņa viducī.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visbeidzot klaipiņu pārkaisa ar 1 ēdamkaroti ķimeņu. Liek līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep ~ 40 minūtes.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kamēr zaķis cepas, pagatavo sautējumu. Kartupeļus un burkānus nomizo. Kartupeļus sagriež nelielos gabaliņos, burkānus ripiņās. Kāpostu sasmalcina skaidiņās.

Katlā liek vispirms burkānus un kāpostus, aplej ar ūdeni, pievieno sāli un vāra ~ 15–20 minūtes, tad pievieno kartupeļus un vāra vēl ~ 10 minūtes. Visbeidzot pievieno zirnīšus un pavāra vēl 5 minūtes.

Atsevišķā pannā izkausē 2 ēdamkarotes sviesta. Kad sviests izkusis, tajā ātri iemaisa miltus.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No saknēm nolej lieko šķidrumu tā, lai ~ puse sakņu ir nosegta ar ūdeni. Sagatavoto sviesta un miltu masu iemaisa saknēs, ļauj uzmest burbuli, un noslēdz liesmu.

Galdā viltoto zaķi pasniedz veselu, novietotu sautējuma viducī. Kad visi gatavi ķerties pie ēšanas, saimniece katram ēdājam griež kārtīgu gaļas šķēli.

Komentāri: