Šī ķirbju zupa pārliecinās gandrīz jebkuru ķirbja nīdēju, ka ķirbis īstenībā ir lielisks dārzenis, un palīdzēs tikt pāri visām bērnudārza ķirbju traumām. Ķirbi gan ieteicams pirkt bioloģiski audzētu vai no kāda pazīstama zemnieka, jo tas var uzņemt ļoti daudz ķimikāliju. Ķirbjus pat izmanto, lai attīrītu piesārņotas augsnes. Tīrs ķirbis ir lielisks A vitamīna (beta karotīns) avots, kas uzlabo redzi un ādas izskatu. Tajā ir arī daudz B grupas vitamīnu, kas palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību. Nemetiet ārā ķirbju sēklas! Tās, pārberot ar sāli un nedaudz eļļas, var sacept cepeškrāsnī zeltaini brūnas un izdekorēt šo zupu. Sēklās esošais magnijs palīdzēs nomierināt nervus un atpūsties, izbaudot šo sildošo zupu vējainā rudens vakarā.
Sasmalcina un sacep sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi, pievieno kumīnu, sasmalcinātu timiānu un nedaudz apdedzinātu lauru lapu.
Pusi ķirbja sagriež kubiņos un cep kopā ar garšvielām ~ 10 minūtes, otru pusi ķirbja ar visu mizu izcep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā bez eļļas un garšvielām, kas aizņems ~ 20–40 minūtes atkarībā no tā izmēra.
Burkānu sarīvē, pievieno ķirbim. Kartupeli sagriež mazos kubiņos un arī pievieno ķirbim. Cep vēl ~ 5 minūtes.
Pievieno baltvīnu un ļauj tam notvaicēties ~ 10 minūtes, līdz šķidruma daudzums sarucis gandrīz uz pusi. Tad pievieno sakapātus ķiplokus vēl mazliet pasautē. Pievieno dārzeņu buljonu vai kaltētus dārzeņus un 750 ml karsta ūdens.
Kad dārzeņi mīksti, liek visu blenderī kopā ar cepeškrāsns ķirbi un blendē, pievienojot kokosriekstu pienu (ļoti nedaudz, lai kokosriekstu garša nepārņem pārējās garšas), rīvētu Parmas sieru un sāli. Nogaršo. Ja zupa par skābu, tad var pievienot mazliet cukura, Parmas sieru vai kokosriekstu pienu, ja par saldu, tad nedaudz baltvīna etiķa.
Labs,kokosriekstupiena vietā parastais saldais krējums,bet ļoti garšīgi,paldies.
Lieliska zupa. Garšoja pat manam vīram kas ar ķirbi nedraudzējas.Paldies par recepti!