Šis krēms Ziemassvētku svinībām lai kalpo kā pretpols sātīgajiem, smagajiem pamatēdieniem. Tas ir burvīgi veldzējošs jogurta deserts pēc ēdienu jūras ar štovētiem kāpostiem, gaļas cepešiem, rosolu un siļķi kažokā.
Mērcei
Pagatavo jogurta krēmu: želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī vai pienā.
Jogurtu liek katliņā, pievieno vaniļas cukuru un citrona miziņu un nedaudz uzkarsē, lai garšas atveras. Jogurtu nedrīkst uzvārīt.
Želatīnu ūdens peldē izkausē un lēnām pievieno jogurtam, visu laiku maisot, lai neveidojas kunkuļi.
Vispirms izdomā, kā ledusskapī atstutēt glāzi 45 grādu leņķī. Tam ērti var izmantot silikona mafinu formiņas. Tad, glāzi turot šajā leņķī, to piepilda ar krēmu un, glāzi nesašķiebjot, novieto ledusskapī tam paredzētajā vietā, lai saželē.
Pagatavo ābolu un vīna mērces želeju: ābolus nomizo, sagriež gabaliņos un liek katlā vai pannā. Pārber ar cukuru un kanēli, un uz lēnas liesmas karsē, līdz cukurs izkusis un āboli mīksti. Tad pārlej ar vīnu, pavāra ~ 5 minūtes un nogriež liesmu. Atdzesē.
Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī, pēc tam ūdens peldē izšķīdina un iemaisa vīna un ābolu mērcē.
Kad jogurta krēms saželējis, tam otrā pusē lēnām pielej vīna un ābolu mērci. Atstāj ledusskapī saželēt arī otrai želejai.
Dekorācijai veselu ābolu sagriež plānās šķēlēs un liek līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī izkaltēties.
Pasniedz dekorētu ar ābolu šķēlītēm.
Komentāri: