JĒRA GAĻAS KOFTAS AR TZATZIKI MĒRCI UN SALĀTIEM

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Šis ēdiens nāk no Grieķijas, kur cieņā spēcīgas garšas. Koftas tādas ir, ar daudz garšvielām, nedaudz asas, tādēļ tām klāt pasniedz svaigo tzatziki mērci.

Jēra gaļa ne visur ir nopērkama un daudziem arī negaršo tās specifiskā smarža. Ja piederat pie šīs cilvēku grupas, gatavojiet koftas ar labas kvalitātes liellopu malto gaļu.

Sastāvdaļas

TZATZIKI MĒRCEI

  • 600 g grieķu jogurta
  • 1 liels gurķis
  • 2 ēdamkarotes svaigi kapātu diļļu
  • 1–2 ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sula (pēc garšas)
  • sāls un svaigi malti melnie pipari

KOFTĀM

  • 1 kg maltas jēra gaļas
  • 1 tējkarote malta kumīna
  • 1 tējkarote malta koriandra
  • 2-3 daiviņas ķiploku, smalki sakapātu
  • 1 ēdamkarote kapāta svaiga rozmarīna
  • olīveļļa
  • koka irbulīši (garie 15 cm)

SALĀTIEM

  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 50 g spinātu
  • 10 g pētersīļu
  • 150 g ķiršu tomātiņu
  • ⅓ garā gurķa, ar mizotāju saēvelēta garās, plakanās šķēlēs gurķa garumā
  • olīveļļa
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

TZATZIKI MĒRCE

  1. Gurķi nomizo, ar karoti izgrebj gurķa mīksto daļu, tādā veidā atbrīvojoties no visām sēkliņām. Gurķi sarīvē bļodiņā, saglabājot gan biezumu, gan sulu.
  2. Visas mērces sastāvdaļas rūpīgi samaisa. Mērci pagaršo, pieliek garšvielas pēc vajadzības. Mērci var izmantot vēl 2 dienas pēc pagatavošanas, uzglabājot ledusskapī slēgtā traukā.

KOFTAS

  1. Visas garšvielas sajauc kopā ar malto gaļu un kārtīgi izmīca. Gaļa jāmīca ~ 15 minūtes, lai kārtīgi izdabūtu ārā gaisu un tās labāk liptu klāt pie koka irbulīšiem vai iesmiem (ja grilējam brīvā dabā).
  2. Gaļu sadala 8 bumbiņās, no katras izrullē garenu desiņu. Gareniski pa vidu iesprauž koka irbulīti. Nedaudz apsmērē ar olīveļļu.
  3. Lielā pannā uz vidēji augstas uguns uzkarsē eļļu, un liek cepties koftas 4 minūtes no katras puses, līdz tās ir zeltaini brūnas.

SALĀTI

  1. Sīpolu sagriež plānās ripiņās un sadala pa gredzeniem, ķiršu tomātiņus sagriež uz pusēm, gurķi ar mizotāju saēvelē garās, plakanās šķēlēs gurķa garumā.
  2. Visas salātu sastāvdaļas sajauc kopā, pārslaka ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Viegli apmaisa.

PITAS VAI LAVAŠA MAIZĪTE (pēc izvēles)

Koftas ēd, kamēr karstas, kopā ar tzatziki mērci un salātiem. Pēc vēlēšanās pitas maizītē vai lavašā var iesmērēt tzatziki mērci, pa virsu likt salātus, koftas un vēl nedaudz tzatziki. Ja koftas kārto maizīte, tad vispirms jāatbrīvojas no koka irbulīšiem.