Jēra burgers ar humosu un čimicuri mērci

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
2 personām

Sastāvdaļas

2 burgermaizes

300 g maltas jēra gaļas

10 g zaļo zirnīšu dīgstu

 

ČIMIČURI MĒRCEI

1 daiviņa ķiploka

1 čili pipars

½ tējkarotes oregano

4 ēdamkarotes olīveļļas

1 tējkarote citronu sulas

10 g svaiga koriandra 

10 g pētersīļu

sāls un pipari pēc garšas

 

HUMOSAM

200 g vārītu turku zirņu

1 daiviņa ķiploka

sula no ½ citrona 

100 ml olīveļļas

50 ml tahini pastas

50 ml auksta ūdens

10 g svaiga koriandra

sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Pagatavo humosu. Blenderī liek vārītus turku zirņus, ķiploka daiviņu, citronu sulu, pievieno olīveļļu, tahini pastu, ūdeni un koriandru. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Visu kārtīgi sablendē viendabīgā masā. 
  2. Pagatavo čimicuri mērci. Piestā liek ķiploka daiviņu, čili piparu, pievieno sāli, piparus, oregano, olīveļļu, citronu sulu, koriandru un pētersīļus. Visu kārtīgi saberž, līdz iegūta mērcei līdzīga konsistence.
  3. Sakarsētā grillpannā liek ar olīveļļu apslacītus maltas jēra gaļas burgerus (kotletes) apber ar sāli un cep līdz vidējai gatavības pakāpei, t. i., aptuveni 2 minūtes no katras puses, vai arī ilgāk, ja vēlas burgerus vairāk izceptus.
  4. Būvē burgeru. Burgermaizītes apcep sviestā uz pannas, līdz tās ir ieguvušas zeltainu kraukšķīgu garoziņu. Pamatnē iesmērē humusu un čimičuri mērci un secīgi liek zaļo zirnīšu dīgstus, gaļu un uz augšējās burgera maizītes daļas iesmērē vēl nedaudz humosa un čimičuri mērces.