Recepte

Ierauga maize

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
personām

Mūsu virtuvē klāt ir nākusi vēl viena cepeškrāsns – ELECTROLUX daudzfunkcionālā tvaika + cepeškrāsns. Kas ir pirmais un ekonomiskais solis, iegādājoties cepeškrāsni, kam ir tvaika funkcijas. Testēsim – vai atšķiras ēdiens, kas gatavots ar un bez šīs funkcijas. Šoreiz eksperiments ar maizīti. Rezultāts: tvaika krāsnī cepta maize piebrieda un pacēlās vairāks, maizes mīkstums ir “mitrāks”, garoziņa sanāca zeltaini kraukšķīga. Ja jums vēl nav tvaika krāsns, cepiet šo maizīti parastajā cepeškrāsnī, uz apakšējā plaukta novietojot vēl vienu cepešpannu ar ūdeni.

Autors: Linda Tellegrena

Sastāvdaļas

Ieraugam

Pirmajā dienā

  • 200 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 20 g vijīga medus
  • 150 ml silta ūdens

Ceturtajā dienā papildus

  • 200 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 150 ml silta ūdens

Maizes mīklai

  • 750 g augstākā labuma kviešu miltu + apkaisīšanai
  • 3,5 g sausā rauga
  • 250 ml remdena ūdens
  • 1/2 ēdamkarotes sāls
  • ķimenes un citas sēkliņas
  • eļļa ietaukošanai

Iejavai

  • 100 g rudzu miltu
  • 125 ml remdena ūdens

Pagatavošana

  1. Sākumā gatavo ieraugu. Pirmajā dienā bļodā sajauc kopā miltus, ūdeni un medu. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi. Atstāj uz 36-48 stundām siltā vietā. Masa sāks rūgt, veidosies tādi kā burbulīši un parādīsies skābena smarža. Pēc 3 diennaktīm gatavajam ieraugam pievieno vēl miltus un siltu ūdeni. Atstāj vēl uz 24 stundām siltā vietā.
  2. Dienā, kad sāk gatavot maizi (piektajā dienā), pagatavo iejavu. Rudzu miltus ieber lielā bļodā, pievieno iepriekš sagatavoto ieraugu un remdenu ūdeni. Visu kārtīgi samaisa. Bļodu cieši pārsedz un atstāj istabas temperatūrā 8 stundām. Var turēt arī ledusskapī (ne ilgāk kā 2 dienas).
  3. Pēc 8 stundām vai nākamajā rītā (piektās dienas vakarā vai sestās dienas rītā), lielā bļodā ber kviešu miltus, pievieno iejavas maisījumu, sauso raugu, remdenu ūdeni (to lej pa daļām), ķimenes un citas sēkliņas, kā arī sāli. Vajadzētu veidoties mīkstai un mazliet lipīgai mīklas masai.
  4. Gatavo mīklu liek lielā neietaukotā bļodā, pārkaisa ar miltiem, vaļīgi pārsedz ar viegli ietaukotu pārtikas plēvi. Mīklu liek raudzēties siltā vietā, apmēram 2 stundas, līdz mīklas apjoms ir divkāršojies.
  5. Divas cepamās pannas viegli apkaisa ar polentu (vai ietauko).
  6. Mīklu izveļ uz darba virsmas, kas nokaisīta ar miltiem. Mīklu sākumā samīca ar dūrēm un pēc tam to mīca kādas 3-4 minūtes, līdz tā ir kļuvusi viegla un elastīga. No mīklas veido 2 maizes klaipiņus. Ar asu nazi virspusē iezīmē strīpas.
  7. Maizes klapiņus liek uz cepamās pannas, pārsedz ar ietaukoto pārtikas plēvi un liek raudzēties siltā vietā (piemēram, krāsnī 35 grādu temperatūrā) apmēram 45 minūtes, līdz apjoms ir divkāršojies.
  8. Maizes klapiņus liek līdz 220 grādu temperatūrai sakarsētā krāsnī. Maizīti cep apmēram 35 minūtes, līdz tā ir zeltaini brūna. Maizes gatavību pārbauda, viegli uzsitot pa tās apakšu – skaņai jābūt dobjai.

Komentāri:

Jūsu komentārs: