Gurķu sendviči

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
6 personām

Sastāvdaļas

BRIOŠA MAIZEI (2 kukuļi)

333 g augstākā labuma kviešu miltu, izsijātu

50 g cukura

10 g svaigā rauga (vai 2–3 g sausā rauga)

8 g sāls

300 g sviesta istabas temperatūrā

5 olas

 

FORMĀM

1 ēdamkarote cukura

piciņa sviesta kausēšanai

 

PIRMS CEPŠANAS

1 ēdamkarote saldā krējuma

1 olas dzeltenums

 

KRĒMSIERAM

200 g krēmsiera

3–4 vidēja izmēra gurķi

svaigas dilles, daudz

1 citrons

1 laims

sāls pēc garšas

Pagatavošana

  1. Ja maizi gatavo pats, tad to dara iepriekšējā dienā. Miltus, cukuru, raugu, sāli un olas liek lielā bļodā, un visu puto ar miksera mīklas uzgaļiem aptuveni 10 minūtes, līdz veidojas viendabīga, gluda un staipīga masa. Turpinot maisīt, pa gabaliņam pievieno sviestu, kas sagriezts mazos kubiņos, miksē visu vēl 5–7 minūtes. Sviestam jāizkūst, mīklai jābūt viendabīgai un staipīgai. Mīklu cieši pārklāj ar pārtikas plēvi, un liek bļodu uz vismaz 8 stundām ledusskapī.
  2. Divas veidnes ietauko ar kausētu sviestu un izkaisa ar cukuru. Sacietējušo mīklu izņem no ledusskapja un, ar rokām mīcot, izveido mīklas desu, ko sagriež apmēram 30 g lielos gabaliņos. No katra gabaliņa veido bumbiņu un liek veidnē. Kad tas izdarīts, mīklu apsmērē ar saldajā krējumā sakultu olas dzeltenumu, apklāj ar dvielīti un liek siltā vietā, lai rūgst, vēl 1,5–2 stundas.
  3. Cep līdz 165 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 30–40 minūtes. Izceptu maizīti sagriež biezās šķēlēs un vienādi apgriež maliņas. Tās var paglabāt traukā un vēlāk izmantot rīvmaizes pagatavošanai.
  4. Pagatavo krēmsieru. Sakapā zaļumus. Citronam un laimam norīvē miziņu. Visu labi samaisa. Pēc garšas pievieno mazliet sāls un nedaudz citronu sulas. Uz katras šķēles smērē krēmsieru, uz katras otrās liek ripiņās plāni sagrieztu gurķi. No maizes šķēlēm būvē maižu tornīšus. Klasiski pasniedz, sagrieztus trijstūros.