Griķi ar baravikām un velutē mērci

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 200 g zaļo griķu
  • 200 g baraviku
  • 300 g konservētu zaļo zirnīšu
  • buntīte diļļu
  • sāls, pipari, rafinēta kokosriekstu eļļa

VELUTĒ MĒRCEI

  • 2 vidēja lieluma sīpoli
  • 3 daiviņas ķiploku
  • 6 zariņi timiāna
  • 250 g šampinjonu
  • 400 ml kokosriekstu piena (1 bundžiņa)
  • 100 ml ūdens
  • sula no ½ citrona
  • sāls, pipari, olīveļļa

Pagatavošana

  1. Pagatavo velutē mērci. Sagriež sīpolus un šampinjonus palielos gabalos, ķiplokus saspiež, un liek visu nelielā katliņā sautēties uz vidējas uguns. Pieber nedaudz sāls, piparus un pieliek timiāna zariņus.
  2. Sautē 5–10 minūtes, tad pielej kokosriekstu pienu un ūdeni.
  3. Vāra visu uz lēnas uguns 30 minūtes. Ik pa laikam pagaršo un pievieno vēl sāli vai piparus pēc garšas.
  4. Pēc 30 minūtēm visu nokāš caur sietu, saglabājot šķidrumu. Paspiež sēnes ar karoti, lai izspiestu pēc iespējas vairāk šķidruma (pārpalikušos šampinjonus nav jāmet ārā, tos var izmantot vēlāk kādā zupā). Šķidrumam pievieno nedaudz citronu sulas.
  5. Pa to laiku novāra griķus atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Sagriež baravikas smalkākos gabalos un sakapā dilles.
  6. Uzkarsē pannu uz lielas uguns. Lej pannā nedaudz kokosriekstu eļļas, un liek iekšā baravikas. Ber klāt sāli, piparus un cep, līdz sēnes ir zeltaini brūnas.
  7. Griķos iecilā zaļos zirnīšus, dilles un ceptās baravikas. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  8. Servē šķīvjos un lej klāt sēņu mērci.