Fokača ar karamelizētiem burkāniem un fetas sieru

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

 

Kad dzirdu cilvēkus runājam par maizes cepšanu mājas cepeškrāsnī, vienmēr nodomāju, ka man tam noteikti nebūs laika. Lai to dara tie, kas visu dienu var atļauties mīcīt mīklu, stundām ilgi gaidīt, kad tā uzrūgs, un tad vēl ilgāk gaidīt, kamēr tā izcepsies. Taču tās ir pilnīgas muļķības, un itāļu maize focaccia jeb fokača to lieliski pierāda. Pagatavot mīklu ir minūšu jautājums. Kamēr tā rūgst, var mierīgi padomāt par kādu gardu papildinājumu maizei. Šoreiz piedāvāju variantu ar karamelizētu burkānu strēmelēm un fetas sieru, bet tikpat labi tie var būt ķiršu tomātiņi, karamelizēti sīpoli, olīvas, Parmas siers, dažādi garšaugi utt. Un cepšanas laiks ir īss, bet tomēr pietiekams, lai tajā laikā paspētu iedzert tēju un pašķirstīt mīļāko žurnālu. Siltas maizes gabaliņus, kas bagātīgi noklāti ar dārzeņiem un garšaugiem, pamērcē labas kvalitātes olīveļļā un balzametiķī, un, esmu droša, nekas cits gardām vakariņām vairs nebūs vajadzīgs.

Pievienojiet tvaiku maizei un kūkām!

Agrāk tvaika funkcija cepeškrāsnīs bija pieejama tikai augstas klases restorānos, bet nu cept kūkas un maizi krāsnī ar tvaiku iespējams arī mājas apstākļos. Pievienojot tvaiku maizei, kūkām un citiem konditorejas izstrādājumiem, tie iegūst izteiktāku krāsu, kraukšķīgāku garoziņu, kā arī īpaši mīkstu un gaisīgu tekstūru. No gaisīgas maizes ar kraukšķīgu garoziņu līdz pat mutē kūstošai medus kūkai – ar tvaika funkciju sasniegsiet jaunas kulinārās garšas virsotnes savā virtuvē! Turklāt nav jābūt profesionālim kulinārijas jomā, jo strādāt ar tvaika cepeškrāsni ir pavisam vienkārši.

Sastāvdaļas

  • 500 g kviešu miltu
  • ½ tējkarotes sāls
  • 1 sausā rauga paciņa
  • 300 ml remdena ūdens
  • ½ ēdamkarotes cukura
  • 2 burkāni
  • 2 ēdamkarotes kļavu sīrupa
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķa
  • šķipsna sāls
  • 2 zariņi svaiga rozmarīna
  • 80 g fetas siera
  • Extra virgin olīveļļa

Pagatavošana

  1. Ūdenī iemaisa cukuru, līdz tas izšķīst. Pievieno raugu, viegli samaisa un atliek malā uz 5 minūtēm.
  2. Lielā bļodā samaisa miltus un sāli. Pamazām, nemitīgi maisot. miltiem pievieno ūdeni un raugu. Kad viss samaisījies, ar rokām mīklu aktīvi mīca vismaz 5 minūtes, līdz tā ir gluda.
  3. Bļodu iesmērē ar olīveļļu, tajā liek mīklu, apkaisa ar nedaudz miltiem un pārklāj ar dvielīti. Mīklu liek siltā vietā uz 30 minūtēm, līdz tā ir dubultojusies izmērā.
  4. Sakarsē krāsni līdz 200 ºC temperatūrai. Kamēr mīkla rūgst, nomizo burkānus un ar dārzeņu mizojamo nazi sagriež tos plānās strēmelēs. Burkānu strēmeles liek cepamajā traukā, pievieno mazliet sāls, eļļu, kļavu sīrupu un ābolu etiķi. Samaisa un liek cepties krāsnī 10 minūtes.
  5. Kad mīkla uzrūgusi, to viegli samīca, liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu. Kad burkāni gatavi, krāsnij palielina temperatūru līdz 220 ºC temperatūrai.
  6. Mīklā ar pirkstiem iespiež daudzas bedrītes. Pa virsu kārto ceptos burkānus un svaiga rozmarīna lapiņas. Beigās bagātīgi apslaka ar olīveļļu, apkaisa ar sāli un liek cepties krāsnī 20 minūtes.
  7. Kad maize izcepusies, tai pārkaisa sadrupinātu fetas sieru un pasniedz.