Ernests ir raidījuma ”Visi Pie Galda!” personība, aizrautīgs kulinārs, kam patīk eksperimentēt virtuvē un izmēģināt pasaules garšas. Aizrautīgs, entuziastisks un viennozīmīgi radošs cilvēks.
FALAFELS AR HUMOSU UN SVAIGI CEPTU NAAN MAIZI
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
3 personām
Sastāvdaļas
Humosam
200 g vārītu turku zirņu
1 daiviņa ķiploku
1 tējkarote kumīna pulvera
sula no ½ citrona
100 ml olīveļļas
50 ml tahini pastas
50 ml auksta ūdens
10 g svaiga koriandra
sāls un pipari pēc garšas
Naan maizei
320 g miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
200 g jogurta (dzīvais turku vai grieķu jogurts)
šķipsna sāls
2 daiviņas ķiploku
10 g svaiga koriandra
80 g sviesta
Falafelam
130 g sausu turku zirņu (vārīti vai konservēti neder)
2 daiviņas ķiploku
1 šalotes sīpols
10 g svaiga koriandra
10 g svaigu pētersīļu
10 g svaigu piparmētru
1 tējkarote sāls
1 tējkarote kumīna pulvera
1 tējkarote koriandra pulvera
1 tējkarote Kajennas piparu pulvera
¼ tējkarotes cepamās sodas
Pagatavošana
Pagatavo Naan maizes mīklu. Lielākā traukā samaisa miltus, sāli un cepamo pulveri. Pievieno jogurtu, pa trešdaļai iemaisot to mīklā. Svarīgi nepievienot visu jogurtu uzreiz, lai mīkla nepaliek pārāk slapja. Kad mīkla kļūst gluda, viegli lipīga un mīksta, to iesmērē ar eļļu un liek traukā atpūsties uz 20–30 minūtēm istabas temperatūrā, pārklājot ar tīru virtuves dvieli.
Pagatavo humosu. Blenderī liek vārītus turku zirņus, ķiploka daiviņu, kumīnu, citronu sulu, pievieno olīveļļu, tahini pastu, ūdeni un koriandru. Nedrīkst aizmirst pievienot arī sāli un piparus pēc garšas. Visu kārtīgi sablendē viendabīgā masā. Dekorē ar rīvētu citrona miziņu, svaigi sakapātu koriandru un pāri pārlietu olīveļļu.
Pagatavo falafelu. Sausos turku zirņus izmērcē ūdenī 24 stundas, līdz tie ir dubultojušies izmērā. Tos nosusina sausus un liek blenderī kopā ar ķiplokiem, sīpolu, zaļumiem, garšvielām, sāli un cepamo sodu. Visu sablendē, līdz izveidojas sausa, graudaina masa, ko liek atdzesēties ledusskapī uz 1 stundu. Masu saveido bumbiņās, apsmērē ar eļļu un liek cepties Airfryer friterī 190 ºC temperatūrā uz 16–18 minūtēm, apgriežot tos uz otru pusi pēc 10 minūtēm friterī.
Kamēr gatavojas falafels, izcep naan Nelielā katliņā izkausē sviestu, pievieno tam sakapātus zaļumus, sāli un sarīvētus ķiplokus. Visu samaisa un noņem no uguns. Mīklu sadala nelielos gabaliņos un izrullē plānā neregulārā formā. Izrullēto mīklu liek cepties sausā pannā uz 1–2 minūtēm no katras puses atkarībā no mīklas biezuma. Izcepto maizi iesmērē ar ķiploku zaļumu sviestu un pasniedz siltu kopā ar falafelu un humosu.
Komentāri: