FALAFELS AR HUMOSU UN SVAIGI CEPTU NAAN MAIZI

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
3 personām

Sastāvdaļas

Humosam

  • 200 g vārītu turku zirņu
  • 1 daiviņa ķiploku
  • 1 tējkarote kumīna pulvera
  • sula no ½ citrona
  • 100 ml olīveļļas
  • 50 ml tahini pastas
  • 50 ml auksta ūdens
  • 10 g svaiga koriandra
  • sāls un pipari pēc garšas

Naan maizei

  • 320 g miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 200 g jogurta (dzīvais turku vai grieķu jogurts)
  • šķipsna sāls
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 10 g svaiga koriandra
  • 80 g sviesta

Falafelam

  • 130 g sausu turku zirņu (vārīti vai konservēti neder)
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 1 šalotes sīpols
  • 10 g svaiga koriandra
  • 10 g svaigu pētersīļu
  • 10 g svaigu piparmētru
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 tējkarote kumīna pulvera
  • 1 tējkarote koriandra pulvera
  • 1 tējkarote Kajennas piparu pulvera
  • ¼ tējkarotes cepamās sodas

Pagatavošana

  1. Pagatavo Naan maizes mīklu. Lielākā traukā samaisa miltus, sāli un cepamo pulveri. Pievieno jogurtu, pa trešdaļai iemaisot to mīklā. Svarīgi nepievienot visu jogurtu uzreiz, lai mīkla nepaliek pārāk slapja. Kad mīkla kļūst gluda, viegli lipīga un mīksta, to iesmērē ar eļļu un liek traukā atpūsties uz 20–30 minūtēm istabas temperatūrā, pārklājot ar tīru virtuves dvieli.
  2. Pagatavo humosu. Blenderī liek vārītus turku zirņus, ķiploka daiviņu, kumīnu, citronu sulu, pievieno olīveļļu, tahini pastu, ūdeni un koriandru. Nedrīkst aizmirst pievienot arī sāli un piparus pēc garšas. Visu kārtīgi sablendē viendabīgā masā. Dekorē ar rīvētu citrona miziņu, svaigi sakapātu koriandru un pāri pārlietu olīveļļu.
  3. Pagatavo falafelu. Sausos turku zirņus izmērcē ūdenī 24 stundas, līdz tie ir dubultojušies izmērā. Tos nosusina sausus un liek blenderī kopā ar ķiplokiem, sīpolu, zaļumiem, garšvielām, sāli un cepamo sodu. Visu sablendē, līdz izveidojas sausa, graudaina masa, ko liek atdzesēties ledusskapī uz 1 stundu. Masu saveido bumbiņās, apsmērē ar eļļu un liek cepties Airfryer friterī 190 ºC temperatūrā uz 16–18 minūtēm, apgriežot tos uz otru pusi pēc 10 minūtēm friterī.
  4. Kamēr gatavojas falafels, izcep naan Nelielā katliņā izkausē sviestu, pievieno tam sakapātus zaļumus, sāli un sarīvētus ķiplokus. Visu samaisa un noņem no uguns. Mīklu sadala nelielos gabaliņos un izrullē plānā neregulārā formā. Izrullēto mīklu liek cepties sausā pannā uz 1–2 minūtēm no katras puses atkarībā no mīklas biezuma. Izcepto maizi iesmērē ar ķiploku zaļumu sviestu un pasniedz siltu kopā ar falafelu un humosu.