Jeb Anna Birmane cep kūkas, raksta par tām un dalās savās receptes ar citiem. Uzvilkusi kādu no saviem krāsainajiem priekšautiem, viņa piemīlīgi rosās pa virtuvi, sākot jau ar raidījumu “Gatavo 3” un beidzot ar meistarklasēm. Anna ir arī trīs pavārgrāmatu autore, kas neatlaidīgi pēta receptes un atklāj knifus par kuriem neviens nestāsta. Viņas mērķis un lielais izaicinājums ir gardās kūkas padarīt pieejamas veselīgāka dzīvesveida piekritējiem.
Dzērusī Ziemassvētku kūka
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
8 personām
Sastāvdaļas
300 g dažādu žāvētu augļu – rozīnes, plūmes, ķirši, dzērvenes utt.
2 ēdamkarotes brendija vai ruma
sula no ½ apelsīna
sula un miziņa no 1 laima
2 ēdamkarotes brūnā cukura
½ ēdamkarotes kanēļa
110 g sviesta
200 g brūnā cukura
2 olas
250 g miltu
300 ml paniņu
1 ēdamkarote kanēļa
1 tējkarote piparkūku garšvielu
8 g sodas
8 g ābolu etiķa
KRĒMAM
200 g sviesta
150 g pūdercukura
1 Dr. Oetker vaniļas pāksts
50 g brūnā cukura
400 g krēmsiera
Pagatavošana
Iepriekšējā vakarā pirms kūkas gatavošanas sagatavo augļus. Bļodā ierīvē laima miziņu, pievieno laima un apelsīnu sulu, brūno cukuru, kanēli un alkoholu. Visu rūpīgi samaisa. Pievieno augļus, un tos rūpīgi iemaisa. Pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tie kārtīgi ievelkas. No rīta tiem jābūt sasūkušiem visu šķidrumu.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 175 °C temperatūrai. Cepamo formu 24 cm/dm noklāj ar cepamo papīru, nosmērē maliņas ar mazliet sviesta.
Bļodā puto sviestu kopā ar cukuru, pa vienai pievieno olas, pēc katras kārtīgi izmaisot. Pievieno sausās sastāvdaļas – miltus un garšvielas – un paniņas. Rūpīgi samaisa. Tad iemaisa ¾ no augļiem. Atlikumu pataupa krēmam.
Mazā trauciņā samaisa sodu ar etiķi, un pievieno mīklai. Vēlreiz rūpīgi samaisa. Kūku lej formā un cep krāsnī 30–45 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē.
Pagatavo krēmu. Atlikušos mērcētos augļus sablendē smalkā putriņā. Atsevišķā bļodā puto sviestu kopā ar pūdercukuru, brūno cukuru un vaniļas sēkliņām. Pievieno krēmsieru un turpina putot, kamēr cukurs izkusis. Pēdējo pievieno augļu biezeni un iemaisa.
Atdzisušo kūku griež pa ekvatoru uz pusēm. Apakšējo kārtu liek uz šķīvja vai paliktņa, uz kura kūka tiks pasniegta. Tai virsū smērē ½ krēma. Pa virsu liek otru biskvīta kārtu. Atlikušo krēmu smērē riņķī un apkārt, lai noklātu visu kūku. Dekorē ar žāvētiem augļiem.
Komentāri: