DĀRZEŅU PELMEŅI

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAI

450 g miltu

220 ml ūdens

1 tējkarote sāls

 

PILDĪJUMAM

200 g kāpostu

200 g šitaki sēņu

1 burkāns

60 g purava

1 sīpols

2 daiviņas ķiploku

1 ēdamkarote smalcināta ingvera

2 ēdamkarotes sezama eļļas

5 ēdamkarotes sojas mērces

1 ēdamkarote rīsu etiķa

eļļa gatavošanai

 

MĒRCEI

6 ēdamkarotes tomātu mērces

3 ēdamkarotes sriracha mērces

3 ēdamkarotes sojas mērces

 

sezama sēklas pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Gatavo mīklu. Bļodā sajauc miltus ar sāli un ūdeni. Kad masa ir palikusi viendabīgāka, to izliek uz virtuves dēļa un turpina kārtīgi mīcīt vismaz 10 minūtes. Kad mīkla ir viendabīga un bez manāmiem kunkuļiem, to ietin pārtikas plēvē un atstāj ievilkties ledusskapī vismaz uz stundu.
  2. Gatavo pildījumu. Smalki sagriež sīpolus, ko liek cepties vidēji karstā pannā ar eļļu. Kad sīpoli ir “sasvīduši”, bet vēl necepas, pievieno smalcinātus ķiplokus, smalcinātu ingveru, sarīvētu burkānu, smalki sagrieztu kāpostu, sojas mērci un rīsu etiķi. Visu sautē, līdz burkāni un kāposti kļuvuši viegli mīksti. Pievieno smalki sagrieztas šitaki sēnes, puravu un sezama eļļu un turpina sautēt apmēram 10 minūtes. Pirms pelmeņu gatavošanas pildījumu atdzesē.
  3. Gatavo pelmeņus. Pelmeņus var gatavot jebkurā iemīļotākajā formātā. Ja mājās nav pelmeņu forma, tos var viegli pagatavot kā pīrāgus. Mīklu izrullē apmēram 1–1,5 mm biezumā, un ar pīrāgu formu izgriež aplīšus. Atkarībā no apļa lieluma liek apmēram 1 ēdamkaroti pildījuma, pārloka mīklu uz pusēm un maliņas, kas ir iesmērētas ar ūdeni, aizspiež ar dakšas palīdzību, lai gatavojot pelmeņi neatvērtos.
  4. Gatavo mērci. Traukā sajauc visas sastāvdaļas.