Brioša maize ar mandeļu krēmu

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Svaigi cepta, mīksta un pufīga brioša maize ir viena no labākajām lietām, ko garšas kārpiņām pasniegt. Lai pagatavotu pats šo maizīti, vajag rēķināties ar pacietību un ierēķināt laiku! Taču tas ir tā vērts. Lai maizīti padarītu interesantāku un svinīgāku, pievieno svaigi gatavotu mandeļu krēmu. No vienkārša maizes kukulīša tas kļūs par lielisku desertu.

Starp citu, maizes šķēle, ielikta tosterī pirms ēšanas, garšos lieliski arī pāris dienas pēc cepšanas!

Pati brioša mīkla ir diezgan klasiska mīkla, kas nemīl pārsteigumus, toties, kad tā ir gatava, to var papildināt ar tām sastāvdaļām, kas tev garšo vislabāk, piemēram, šokolāde, rozīnes un citi žāvēti augļi, kanēlis, biezpiena krēms, mandeļu krēms… ideju ir daudz.

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 3 olas
  • 50 g cukura
  • ½ tējkarotes smalkā sāls
  • 12 g svaigā rauga (vai 4 g sausā rauga), izšķīdināta 2 tējkarotēs remdena ūdens
  • 250 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 125 g sviesta istabas temperatūrā
  • vaniļas ekstrakts

MANDEĻU KRĒMAM

  • 70 g sviesta istabas temperatūrā
  • 50 g cukura
  • 70 g mandeļu miltu
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • pāris piles mandeļu ekstrakta
  • 70 g pūdercukura
  • 1 ola
  • ½ ēdamkarotes miltu

VIRSKĀRTAI

  • 1 ola
  • 2 ēdamkarotes piena vai auksta ūdens

Pagatavošana

  1. Iepriekšējā dienā pagatavo mīklu. Bļodā sakuļ olas, cukuru un sāli. Tad pievieno miltus, vaniļu un beigās arī raugu. Visu puto, izmantojot rokas mikseri (ar mīklai paredzētajām slotiņām vītnes veidā) vidējā ātrumā apmēram 15 minūtes.
  2. Pievieno sagrieztu sviestu un puto, līdz sviests pilnībā izkusis un iemaisījies mīklā. Mīkla būs mīksta un lipīga, papildu miltus nevajag pievienot.
  3. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek siltā vietā apmēram 1,5–2 stundas, lai mīkla rūgst.
  4. Pēc 2h mīklu turpat bļodā it kā samaisa, pārlokot uz pusēm, lai izspiestu lieko gaisu. Atkal pārklāj ar plēvi un liek ledusskapī uz pāris stundām vai vislabāk uz nakti.
  5. Pagatavo krēmu. Saputo mīksto sviestu kopā ar cukuru un vaniļas cukuru. Tad iesijā mandeļu miltus, pūdercukuru, parastos miltus un pievieno olu. Visu labi saputo. Liek ledusskapī uz nakti.
  6. Nākamajā dienā mīklu izņem no bļodas un liek uz darba virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem. Izrullē un izveido taisnstūra formu. Mīklu pārsmērē ar krēmu un sarullē, lai veidojas tāda kā gara desa. Šo desu gareniski sadala trijās daļās, augšpusi nepārgriežot, lai varētu “uzpīt bizi” no maizes. Uzmanīgi veido pītu kukulīti.
  7. Kukulīti liek garenā cepamajā traukā, kas no iekšpuses izsmērēts ar sviestu un izkaisīts ar miltiem. Pārklāj ar dvieli un pirms cepšanas ļauj ‘’atpūsties’’ apmēram 1 stundu.
  8. Pirms cepšanas kukulīti pārsmērē to ar olu, kas sakulta ar aukstu pienu vai ūdeni, liek 180 °C uzkarsētā krāsnī un cep 40–45 minūtes.

Komentāri: