AVEŅU VIRPUĻMAIZE

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAI

350 g miltu

220 g piena

75 g sviesta

50 g cukura

15 g Dr. Oetker sausā rauga

1 tējkarote kardamona

 

500 g aveņu ievārījuma

1 tējkarote Dr. Oetker kanēļa cukura

Pagatavošana

 

  1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 ºC temperatūrai. Ņem pannu 20–23 cm/dm, ieklāj cepamo papīru.
  2. Katliņā izkausē sviestu, pievieno pienu, tas nedrīkst būt pārāk karsts, līdz apmēram 40 ºC temperatūrai.
  3. Bļodā iesijā miltus, pievieno sauso raugu, cukuru un kardamonu. Sausajām sastāvdaļām lej klāt pienu ar sviestu, un mīca ar rokām 10–15 minūtes. Ja liek virtuves kombainā, tad 7 minūtes. Trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un dvielīti, liek raudzēties siltā vietā 50 minūtes.
  4. Uzrūgušo mīklu liek uz galda, kas nedaudz apbērts ar miltiem, un izrullē apmēram 40 x 45–50 cm lielu taisnstūri
  5. Mīklai pa virsu liek aveņu ievārījumu, vienmērīgi izlīdzina, apziežot visas malas. Mīklu sarullē. Pārgriež pa vidu uz pusēm, lai veidojas divas pīnes, atstāj mazu galiņu nepārgrieztu, lai turas kopā. Tās krusto vienu otrai pāri, veidojot bizi. Satin apaļu virpuļmaizi un uzmanīgi pārceļ to uz cepamo pannu. Viegli pārber ar kanēļa cukuru.
  6. Liek cepties 180 ºC temperatūrā 40–50 minūtēs. Pēc cepšanas pārsedz ar tīru dvielīti un ļauj tai atpūsties.