Alus un pupiņu sautējums

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Šī recepte ir sildītājs vēla rudens vakaros un diezgan sātīgs ēdiens. Garšvielas var variēt, izvēloties aromātus, kas ir silti un dūmīgi.

Sastāvdaļas

  • 2 sīpoli
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 1 čili
  • 1 tējkarote kūpinātas paprikas pulvera
  • 1 tējkarote kumīna
  • 1 mazā bundžiņa sarkano pupiņu
  • 1 mazā bundžiņa kukurūzas
  • 1 neliela selerijas sakne
  • 2 nelieli burkāni
  • 1 pastinaks vai pētersīļa sakne
  • 150 ml alus
  • 1 mazā bundžiņa konservētu tomātu
  • maza buntīte svaiga koriandra
  • sāls
  • cukurs
  • sojas mērce
  • koriandra sēklas pēc vēlēšanās
  • 100g grieķu jogurts

Pagatavošana

  1. Sīpolus smalki sakapā un cep uz lēnas liesmas eļļā, lai tie nebrūnē, bet kļūst viegli caurspīdīgi.
  2. Selerijas sakni, burkānus un pastinaku sarīvē uz rupjās rīves un liek cepties kopā ar sīpoliem, ik pa laikam apmaisot.
  3. Kumīnu kopā ar koriandra sēklām (ja izmanto) sagrauzdē sausā karstā pannā, līdz tie kļūst zeltaini, un saberž piestā.
  4. Čili sagriež mazos gabaliņos un pievieno dārzeņiem kopā ar kumīnu un kūpinātu papriku. Sakapā ķiplokus un pievieno pusi pie dārzeņiem cepties. Neaizmirstam apmaisīt.
  5. Cep ~ 10 minūtes, lai dārzeņi apcepušies un paliek viegli zeltaini. Pielej alu un ļauj lielākajai daļai notvaicēties.
  6. Katlā liek tomātus, pēc ~ 5 minūtēm pievieno pārējos ķiplokus. Sautē, lai tomāti samazinās vismaz par vienu trešdaļu vai pusi, lai sautējums nav ūdeņains, bet biezs, saldens un krēmīgs. Kad tomāti jau kļūst biezīgi, pievieno kukurūzu, pupiņas, pāris ēdamkarotes sojas mērces, pāris kārtīgas šķipsnas sāls un kādu tējkaroti cukura (lai līdzsvarotu tomātu skābumu).
  7. Ja nav iebildumu pret koriandra zaļumiem jeb kinzu, sakapā tā kātus un pievieno sautējumam, visu kārtīgi samaisa, nogaršo un noteikti līdzsvaro skābumu un saldumu, pievienojot mazliet vairāk cukura, ja par skābu, un sāli, lai pagrieztu skābumu “skaļāk”. Šis brīdis ir ļoti svarīgs, un ir vērts mazliet iedziļināties garšā un to pieregulēt tieši beigās, lai tā nebūtu “plakana”. Telpas izjūtu radīs tieši līdzsvars starp skābo un saldo. Tā kā šo sautējumu pasniedz ar grieķu jogurtu, tad tas pat var virzīties vairāk uz saldeno pusi, protams, nepārspīlējot, jo grieķu jogurts ir viegli skābens.
  8. Grieķu jogurtā iemaisa sāli, var pievienot arī nedaudz citronu vai apelsīnu sulas svaigam kontrastam. Sautējumu pasniedz, pārlejot ar grieķu jogurtu un pārberot koriandra zaļumus.
1. pagatavošanas solis
1. – griež sipolu

Sīpolus smalki sakapā un cep uz lēnas liesmas eļļā, lai tie nebrūnē, bet kļūst viegli caurspīdīgi.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Selerijas sakni, burkānus un pastinaku sarīvē uz rupjās rīves un liek cepties kopā ar sīpoliem, ik pa laikam apmaisot.

3. pagatavošanas solis
3. – kumina grauzdēšana

Kumīnu kopā ar koriandra sēklām (ja izmanto) sagrauzdē sausā karstā pannā, līdz tie kļūst zeltaini, un saberž piestā.

4. pagatavošanas solis
4. -kapa čili

Čili sagriež mazos gabaliņos un pievieno dārzeņiem kopā ar kumīnu un kūpinātu papriku. Sakapā ķiplokus un pievieno pusi pie dārzeņiem cepties. Neaizmirstam apmaisīt.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cep ~ 10 minūtes, lai dārzeņi apcepušies un paliek viegli zeltaini. Pielej alu un ļauj lielākajai daļai notvaicēties.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katlā liek tomātus, pēc ~ 5 minūtēm pievieno pārējos ķiplokus. Sautē, lai tomāti samazinās vismaz par vienu trešdaļu vai pusi, lai sautējums nav ūdeņains, bet biezs, saldens un krēmīgs. Kad tomāti jau kļūst biezīgi, pievieno kukurūzu, pupiņas, pāris ēdamkarotes sojas mērces, pāris kārtīgas šķipsnas sāls un kādu tējkaroti cukura (lai līdzsvarotu tomātu skābumu).

7. pagatavošanas solis
alus (11)

Ja nav iebildumu pret koriandra zaļumiem jeb kinzu, sakapā tā kātus un pievieno sautējumam, visu kārtīgi samaisa, nogaršo un noteikti līdzsvaro skābumu un saldumu, pievienojot mazliet vairāk cukura, ja par skābu, un sāli, lai pagrieztu skābumu “skaļāk”. Šis brīdis ir ļoti svarīgs, un ir vērts mazliet iedziļināties garšā un to pieregulēt tieši beigās, lai tā nebūtu “plakana”. Telpas izjūtu radīs tieši līdzsvars starp skābo un saldo. Tā kā šo sautējumu pasniedz ar grieķu jogurtu, tad tas pat var virzīties vairāk uz saldeno pusi, protams, nepārspīlējot, jo grieķu jogurts ir viegli skābens.

Grieķu jogurtā iemaisa sāli, var pievienot arī nedaudz citronu vai apelsīnu sulas svaigam kontrastam. Sautējumu pasniedz, pārlejot ar grieķu jogurtu un pārberot koriandra zaļumus.