Šī recepte ir sildītājs vēla rudens vakaros un diezgan sātīgs ēdiens. Garšvielas var variēt, izvēloties aromātus, kas ir silti un dūmīgi.
Sīpolus smalki sakapā un cep uz lēnas liesmas eļļā, lai tie nebrūnē, bet kļūst viegli caurspīdīgi.
Selerijas sakni, burkānus un pastinaku sarīvē uz rupjās rīves un liek cepties kopā ar sīpoliem, ik pa laikam apmaisot.
Kumīnu kopā ar koriandra sēklām (ja izmanto) sagrauzdē sausā karstā pannā, līdz tie kļūst zeltaini, un saberž piestā.
Čili sagriež mazos gabaliņos un pievieno dārzeņiem kopā ar kumīnu un kūpinātu papriku. Sakapā ķiplokus un pievieno pusi pie dārzeņiem cepties. Neaizmirstam apmaisīt.
Cep ~ 10 minūtes, lai dārzeņi apcepušies un paliek viegli zeltaini. Pielej alu un ļauj lielākajai daļai notvaicēties.
Katlā liek tomātus, pēc ~ 5 minūtēm pievieno pārējos ķiplokus. Sautē, lai tomāti samazinās vismaz par vienu trešdaļu vai pusi, lai sautējums nav ūdeņains, bet biezs, saldens un krēmīgs. Kad tomāti jau kļūst biezīgi, pievieno kukurūzu, pupiņas, pāris ēdamkarotes sojas mērces, pāris kārtīgas šķipsnas sāls un kādu tējkaroti cukura (lai līdzsvarotu tomātu skābumu).
Ja nav iebildumu pret koriandra zaļumiem jeb kinzu, sakapā tā kātus un pievieno sautējumam, visu kārtīgi samaisa, nogaršo un noteikti līdzsvaro skābumu un saldumu, pievienojot mazliet vairāk cukura, ja par skābu, un sāli, lai pagrieztu skābumu “skaļāk”. Šis brīdis ir ļoti svarīgs, un ir vērts mazliet iedziļināties garšā un to pieregulēt tieši beigās, lai tā nebūtu “plakana”. Telpas izjūtu radīs tieši līdzsvars starp skābo un saldo. Tā kā šo sautējumu pasniedz ar grieķu jogurtu, tad tas pat var virzīties vairāk uz saldeno pusi, protams, nepārspīlējot, jo grieķu jogurts ir viegli skābens.
Grieķu jogurtā iemaisa sāli, var pievienot arī nedaudz citronu vai apelsīnu sulas svaigam kontrastam. Sautējumu pasniedz, pārlejot ar grieķu jogurtu un pārberot koriandra zaļumus.
Komentāri: