ALŪ MARINĒTS LIELLOPS AR ČIMIČURI MĒRCI

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Šoreiz recepte svētku reizei, vienalga – vai svētki ir sevi, ģimenei mazajā sastāvā vai gaidāmi lielāki ciemiņi.

Pati recepte nav nedz sarežģīta, nedz laikietilpīga, bet…. tai ir jāsagatavojas iepriekš, jo gaļa ir jānopērk un jāiemarinē dienu iepriekš. Pārējais ir pavisam vienkārši un garša izcila.

Ja jums nav laika marinēt gaļu 24 h un esat attapušies, ka gribat šos steika svētkus  uzreiz un tagad, ņemiet lielveikalā vakumā safasētos liellopa steika gabalus, neko nemarinējiet, bet vienkārši uzcepiet gaļu ar sāli un pipariem un  pasniediet ar mērci. Tur gan neko nevajag mainīt!

 

Sastāvdaļas

  • 1 gabals ~ 800 g liellopa šķiņķa vai karbonādes bez kaula vai filejas. Var aizvietot ar veikalā nopērkamiem vakumētajiem steika gabaliņiem.

MARINĀDEI

  • 700 ml tumšā alus (stauts)
  • sula no 2 laimiem
  • ½ tējkarotes kanēļa
  • ½ tējkarotes malta muskatrieksta
  • ½ tējkarotes sāls
  • ½ tējkarotes svaigi maltu melno piparu
  • 3 apelsīnu miziņas, 4 cm garas (bez baltās daļas)

MĒRCEI

  • 25 g svaigu pētersīļu
  • 25 g svaigas kinzas
  • 120 g olīveļļas
  • ½ sīpola, mizota un rupji sagriezta
  • 3 daiviņas ķiploku
  • 3 ēdamkarotes svaigas laimu sulas
  • 2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
  • ½ tējkarotes sāls
  • ½ tējkarotes svaigi maltu melno piparu

Pagatavošana

  1. Palielā traukā ielej alu un, kad putas norimušas, pievieno laimu sulu, kanēli, muskatriekstu, sāli, melnos piparus un apelsīnu miziņas, visu apmaisa. Šķiņķi ievieto traukā tā, lai marināde to pilnībā noklātu, liek ledusskapī vismaz uz 4 stundām, bet labāks rezultāts būs, ja noturēs 24 stundas.
  2. Stundu pirms gatavošanas šķiņķi ņem ārā no marinādes, dāsni ierīvē ar sāli un pipariem un notur istabas temperatūrā vismaz pusstundu.
  3. Grila pannu karsē uz augstas uguns 15 minūtes, tad temperatūru samazina uz vidēju un uz pannas uzlej eļļu. Grilē šķiņķi no katras puses ~ 7 minūtes, lai tas būtu vidēji sārts. Lietojot gaļas termometru, to var sagatavot pēc savām vēlmēm: 54 °C temperatūrā asiņains, 60 °C temperatūrā pussārts, 66 °C temperatūrā pussārts un 72 °C temperatūrā caurcepts steiks. Kad gaļa izcepta, to liek uz dēlīša atpūsties istabas temperatūrā un negriež vismaz 10 līdz 15 minūtes
  4. Pagatavo čimičuri mērci. Visas mērces sastāvdaļas liek blenderī un maļ, līdz masa ir viendabīga. Tieši tik vienkārši! Gaļu griež šķēlēs un servē ar čimičuri mērci.