Vīrusu laiks ir klāt. Ko mēs paši varam darīt, lai nesaslimtu, un kā ātri reaģēt, jatomēr esam saaukstējušies?
• Kad maz saules, ļoti būtiski ir pareizi ēst. Mēdz teikt, ka mēs esam tik veseli, cik vesels ir mūsu zarnu trakts. Zarnu traktā ir šūnas, kas rada imunoloģiski aktīvas vielas un cīnās pret saslimšanām. Tāpēc uzturam jābūt pilnvērtīgam – mūsu organisms teiks paldies par katrā ēdienreizē iekļautiem svaigu dārzeņu salātiem.
• Būtiski ir nepārtraukt fiziskās aktivitātes gan telpās, gan arī svaigā gaisā, piemēram, dodoties, garās pastaigās. Nav nepiemērotu laika apstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs!
• Lai spēcinātu organismu un nesaslimtu, būtiski ir uzņemt vitamīnus, īpaši C, E, A, B grupas vitamīnus.
• Būtiski ir uzņemt arī fitoncīdus saturošus garšaugus un saknes. Te pirmajā vietā ir ķiploki, sīpoli, puravi, rutki un selerijas.
Piedāvājam mūsu iecienītākās receptes imunitātes stiprināšanai un dabas līdzekļus, kas palīdz uzveikt saaukstēšanos.
Imunitātes zapte no medus, dzērvenēm un ķiploka
200 g medus,200 g dzērvenes un 5 nomizotas ķiploku daiviņas. Visas sastāvdaļas sasmalcina blenderī, liek burkā un uzglabā ledusskapī. Lieto vakaros pirms gulētiešanas – pieaugušie pa ēdamkarotei, bērni pa tējkarotei.
Imunitātes zapte no medus, ingvera un citrona
10 cm ingvera saknes gabals, 1 citrons, 5 ēdamkarotes medus. Sakni nomizo un sarīvē, citronu ar visu mizu sagriež mazos gabaliņos, pievieno medu un visu kārtīgi samaisa. Liek burkā un uzglabā ledusskapī. Lieto no rīta un vakarā pa ēdamkarotei.
Rutks ar medu
No seniem laikiem rutku sula atzīta par īpaši veselīgu un tika lietota saaukstēšanās gadījumā. Lielam rutkam izgrebj vidu un ieliek karoti medus. Kad rodas sula, dzer pa karotei trīs reizes dienā.
Cidonijas cukurā
Cidonijas attīra no sēklām, samaļ virtuves kombainā vai ar rokām sagriež šķēlītēs, kārto burkā un apber ar cukuru. Kad sula izdalījusies, tur slēgtā burciņā ledusskapī un lieto kā sīrupu karstam dzērienam vai tāpat vien – kad vien sirds kāro.
Ingvera tēja
Pāris ripiņas ingvera aplej ar verdošu ūdeni. Pievieno medu, citrona vai cidoniju ripiņas.
Ingvers ar pienu un medu
Katliņā lej glāzi piena, pievieno pāris ripiņas ingvera, šķipsniņu kanēļa, šķipsniņu kardamona un vienu krustnagliņu. Uzkarsē līdz vārīšanas temperatūrai, lej krūzē un pievieno medu.
Smiltsērkšķu dzēriens
Smiltsērkšķi ir īsta vitamīnu “bumba”. Saujai saldētu veselu ogu uzlej verdošu ūdeni, saspaida un izkāš. Lej krūzē un pievieno medu. Ja Jums nav saldētu ogu, var izmantot veikalos nopērkamo gatavo sulu. Meklējiet saldētavās.
Komentāri: