Pirms dzestrajām rudens salnām steigsim sagatavot garšaugus ziemai.
Pirms dzestrajām rudens salnām steigsim sagatavot garšaugus ziemai.
Dilles
Tās noderēs, vārot kartupeļus un citus dārzeņus, kā arī pārkaisot kā dekoru gatavai zupai. Tāpat tās gluži kā svaigas varēsiet pievienot biezpienam, salātiem, gaļas, zivju ēdieniem.
Pētersīļi un selerijas
Tie ziemā noderēs, vārot zupas buljonu, sautējot gaļu vai gatavojot dārzeņus. Varēsiet droši iztikt bez buljona kubiņiem.
Raudene jeb oregano
Neviens itāļu ēdiens nav iedomājams bez oregano (latviski – raudenes), kas ir lieliski izmantojama arī latviešu virtuvē. Svaigas, sasaldētas vai kaltētas lapas labi sader ar salātiem, kartupeļu un pākšaugu ēdieniem, tāpat uzlabo gandrīz ikvienu gaļas ēdienu, īpaši no jēra gaļas gatavotu. Labi sader ar baziliku. Aromatizē limonādes. Raudene ir arī garšīga zāļu tēja ar brīnišķīgām dziednieciskām īpašībām – pret saaukstēšanos, iesnām, pret klepu kā atkrēpošanas līdzeklis, tāpat arī asām sāpēm sieviešu orgānos.
Timiāns vai mārsils
Viens zariņš – un dārzeņu sautējums iegūst smalkumu. Tāpat timiānu liek pie aknu, gaļas un zivs ēdieniem. Tas lieliski bagātina sēņu, pākšaugu un siera garšu. To izmanto, aromatizējot etiķus un eļļas. Labi sāk smaržot karstumā, pāris minūtes pirms gatavošanas beigām. Lieliski sader ar pētersīļiem un selerijām. No latviešu zālītēm timiānam ļoti līdzīgs ir mārsils.
Rozmarīns
Krāsnī ceptiem kartupeļiem rozmarīns piešķir ļoti niansētu garšu. To pievieno makaronu, pākšaugu un visa veida dārzeņu ēdieniem. Labi sader ar gaļas ēdieniem, īpaši no jēra gaļas vai medījuma.
Baziliks
Lieti noderēs kā piedeva salātu mērcēm un makaronu ēdieniem. Tāpat labi garšo ar biezpienu un tomātiem. Svaigu un kaltētu lieto pie zupām, gaļas un zivs ēdieniem.
Mētras – piparmētra, melisa, citronmētra
Svaigas tās ir visaromātiskākās, bet tējā der arī kaltētas. Pat ziemā no saldētām piparmētrām sanāks brīnišķīgs „Mohito”. Pamēģiniet pievienot svaigas, saldētas vai kaltētas lapiņas pie mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem, gatavojot kompotus un saldos ēdienus. Labi garšo pie ceptas gaļas.
Lupstājs
Spēcīgs pētersīļa un selerijas smaržas apvienojums. Lapas – svaigas un kaltētas – pievienojam zupām, mērcēm, dārzeņu ēdieniem. Izmanto, gatavojot garšaugu sviestu.
Lai saglabātu garšaugus ziemai, varat tos sasaldēt, sakaltēt vai paši pagatavot garšaugu pesto
Komentāri: