Tas laiks, kad tomāti maksā 40 santīmus kilogramā gan ir jau pāri, bet tomēr, vēl ir pēdējās nedēļas, kad var iegādāt Latvijā audzētos sarkanos dārzeņus. Drīz tie kļūs pavisam neēdami, tādēļ aicinām iekonservēt labo Latvijas tomātu garšu un smaržu paštaisītā tomātu mērcītē. Tā būs visu rudeni un ziemu ēdama tāpat, kā piedeva pie gaļas un makaroniem, gan arī neaizstājama gatavojot gardos itāļu ēdienus – lazanju vai Boloņas mērci.
Nepieciešamās sastāvdaļas pāris burciņām:
8 vidēji tomāti
1 liels ai 2 vidēji sīpoli
Pētersīļi, selerijas, baziliks
3 daiviņas ķiploka
Tējkarote sāls , tējkarote cukura
tējkarote melno drupināto piparu
2-3 smaržīgie pipars
Nepieciešamās sastāvdaļas lielam mērces daudzumam:
10 kg vidēji tomāti
1,5 kg sīpoli
20 daiviņas ķiploka ~ 2 palielas ķiploka galvas
5 ēdamkarotes sāls, 5 ēdamkarotes cukura
3 ēdamkarotes drupinātu melno piparu
1 ēdamkarote drupinātu smaržīgo piparu
Pētersīļi, selerijas, baziliks
Pagatavošanas gaita:
Tomātus blanšē verdošā ūdenī , lai varētu novilkt miziņu. Tāpat katram izgriež serdeni.
Tomātus sagriež ~ 1.5 cm kubiņos un liek katlā. Katla dibenā ielej ~ 1/2 glāzes vai 100 ml ūdens.
Sīpolus sakapā un un uz pannas apcep olīveļļā zeltainus, bet ne brūnus. Tad pievieno tomātiem.
Zaļumus sakapā. Uz šo daudzumu vajadzēs ~ 1 sauju sakapātu pētersīļu un seleriju. Pievieno tomātiem un sīpoliem katlā.
Piestiņā vai uz dēlīša sadrupinām melnos piparus un smaržīgos piparus. ( Varat izmantot arī jau maltos melnos piparus, tikai tie nav tik aromātiski). Piparus un Sāli pievienojam katlā jau sagatavotajām sastāvdaļām.
Visu vispirms uzvāra līdz pirmajam ‘burbulim’ un tad griež uz mazas uguns, lai viss lēnām vārās ~ 2 stundas.
Kad mērce sasniegusi pabiezu konsistenci un vairāk sāk atgādināt biezeni nevis sulu, pievieno sakapātas bazilika lapas un ķiploku. Vāra visu vēl ~ 15-20 min un tad ļauj atdzist.
Mērces konsistence neatgādina parasto tomātu mērci. Tajā joprojām redzami atsevisķi tomātu gabaliņi un sēkliņas, zaļumu lapiņas un sīpolu skaidiņas. Mums garšo šādi, bet ja vēlaties viendabīgu masu varat droši iegūto virumu sablenderēt līdz pilnībā viendabīgai sarkanai masai.
Uzglabājiet sterilās burkās ledusskapī vai pagrabā vai sasaldējiet platsmasas trauciņos pa atsevišķām porcijām. Parasti vienas ģimenes pusdienām – boloņas mērcei, lazanjai vai vienkārši makaroniem ar šo burvīgo virumu vajadzēs ½ l mērces.
Ka var ustaisiju tomatu sula burkas 3. litrus.
Ļoti skaisti izskatās un domājams arī garšo, noteikti izmēģināšu.
Viena no visgaršīgākām tomātu mērcēm, ko esmu gatavojusi pati. Paldies par recepti!
Vai pagrabā var uzglabāt?