Padoms

Bazilika, Seleriju vai Pētersīļu Pesto pagatavošana

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Pesto ir svešzemju mērcīte, kuru ne vienmēr zinām kur lietot. Sataisiet paši un lietojiet vislabāk ar pastu. Šī mērce viena pati makaronus padarīs eksotiski zaļus un ļoti, ļoti aromātiskus.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 10 kārtīgas saujas bazilika, pētersīļu vai seleriju lapu
  • 1 tējkarote saberztu melno piparu
  • 2-3 ēdamkarotes vārīta , atdzesēta ūdens
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 100 gr riekstu – vēlams ciedru, ja nav var izmantot Indijas vai Pekan
  • 100 gr Parmesan siera – smalki sarīvēta
  • 150 ml olīveļļas
  • sāls pēc garšas

Pagatavošanas gaita:
Pesto mērcei der tikai lapas, tādēļ vispirms lapas atdala no kātiem.
Tad lapas smalki sakapā. Jo smalkāk sakapāsiet, jo mazāka slodze pēc tam būs blenderim tās sakapāt līdz putriņai. Kad lapas sakapātas, tās apber ar sāli un ļauj mazliet ‘sasuloties’.
Kad sakapātās lapas no sāls kļuvušas mazliet miklas, tām pievieno pusi no olīveļļas un tad visu kopā ‘sablenderē’ līdz ‘putriņas’ konsistencei . Lai blenderim nebūtu tik ‘grūti’, pievienojiet pāris ēdamkarotes novārīta, atdzesēta ūdens. Var palikt atsevišķi lapiņu fragmenti, tas nekas.
Caur ķiploku spiedi izspiež vai smalki sakapā ķiploku.
Garšaugu masai pievieno saberztus melnos piparus, smalki sarīvētu Parmesan sieru, sakapāto ķiploku un sasmalcinātos riekstus. Pielej atlikušo olīveļlu un visu kopā rūpīgi samaisa.
Pagaršo un, ja liekas, ka ir par maz sāls – pievieno vēl mazliet pēc garšas.
Tad pilda burciņās un liek ledusskapī, ja plānojat pesto notiesāt 2 nedēļu laikā. Ja esat sataisījuši vairāk – lieciet pa porcijām ( Viena porcija 4 cilvēkiem ir ~ 3 ēdamkarotes) mazos plastmasas maisiņos vai mazos trauciņos un turiet saldētavā. Grāmatās rakstīts, ka saldētu pesto var uzglabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem. Mēs ēdam visu cauru ziemu, t.i. vismaz 6 mēn.

Komentāri:

  • ingstr says:

    5 tējkarotes sāls visu sabojā!!!!!

  • Daina says:

    Visi produkti vējā.
    Uzmanieties, sāls daudzums ir ļoti krietni pārspīlēts.

  • Ieva says:

    uzglabāšanai nelieku klāt ne riekstus, ne sieru, tos var pievienot, kad plānojat izmantot. Bet pieleju nedaudz baltvīna etiķi, tas palīdz saglabāt zaļo krāsu. Sapilda nelielās (mārrutku, sinepju..) burciņās un pārlej kārtiņu olīveļlas. Stāv ledusskapī ļoti labi – droši līdz nākamajai ražai.

  • ilga says:

    Sāli un piparus lieku pēc garšas, riekstus – kādi tobrīd ir , ir likti pat zemesrieksti un nekāda vaine, tik nevajag pielikt par daudz. Ja taisu ātrai notiesāšanai, tad arī sieru esmu likusi dajebkuru- garšo labi 🙂 Pareizi varbūt nav, bet man galvenais, lai garšo. Un garšo ar. 🙂

  • Zinta says:

    Pesto gatavoju jau sen.Nekad nepievienoju sāli,jo pietiek ar siera sāļumu.Lietoju Indijas riekstus.

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no Facebook