Pesto ir svešzemju mērcīte, kuru ne vienmēr zinām kur lietot. Sataisiet paši un lietojiet vislabāk ar pastu. Šī mērce viena pati makaronus padarīs eksotiski zaļus un ļoti, ļoti aromātiskus.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Pagatavošanas gaita:
Pesto mērcei der tikai lapas, tādēļ vispirms lapas atdala no kātiem.
Tad lapas smalki sakapā. Jo smalkāk sakapāsiet, jo mazāka slodze pēc tam būs blenderim tās sakapāt līdz putriņai. Kad lapas sakapātas, tās apber ar sāli un ļauj mazliet ‘sasuloties’.
Kad sakapātās lapas no sāls kļuvušas mazliet miklas, tām pievieno pusi no olīveļļas un tad visu kopā ‘sablenderē’ līdz ‘putriņas’ konsistencei . Lai blenderim nebūtu tik ‘grūti’, pievienojiet pāris ēdamkarotes novārīta, atdzesēta ūdens. Var palikt atsevišķi lapiņu fragmenti, tas nekas.
Caur ķiploku spiedi izspiež vai smalki sakapā ķiploku.
Garšaugu masai pievieno saberztus melnos piparus, smalki sarīvētu Parmesan sieru, sakapāto ķiploku un sasmalcinātos riekstus. Pielej atlikušo olīveļlu un visu kopā rūpīgi samaisa.
Pagaršo un, ja liekas, ka ir par maz sāls – pievieno vēl mazliet pēc garšas.
Tad pilda burciņās un liek ledusskapī, ja plānojat pesto notiesāt 2 nedēļu laikā. Ja esat sataisījuši vairāk – lieciet pa porcijām ( Viena porcija 4 cilvēkiem ir ~ 3 ēdamkarotes) mazos plastmasas maisiņos vai mazos trauciņos un turiet saldētavā. Grāmatās rakstīts, ka saldētu pesto var uzglabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem. Mēs ēdam visu cauru ziemu, t.i. vismaz 6 mēn.
5 tējkarotes sāls visu sabojā!!!!!
Tieši tā, visu sabojās
Visi produkti vējā.
Uzmanieties, sāls daudzums ir ļoti krietni pārspīlēts.
uzglabāšanai nelieku klāt ne riekstus, ne sieru, tos var pievienot, kad plānojat izmantot. Bet pieleju nedaudz baltvīna etiķi, tas palīdz saglabāt zaļo krāsu. Sapilda nelielās (mārrutku, sinepju..) burciņās un pārlej kārtiņu olīveļlas. Stāv ledusskapī ļoti labi – droši līdz nākamajai ražai.
Sāli un piparus lieku pēc garšas, riekstus – kādi tobrīd ir , ir likti pat zemesrieksti un nekāda vaine, tik nevajag pielikt par daudz. Ja taisu ātrai notiesāšanai, tad arī sieru esmu likusi dajebkuru- garšo labi 🙂 Pareizi varbūt nav, bet man galvenais, lai garšo. Un garšo ar. 🙂
Pesto gatavoju jau sen.Nekad nepievienoju sāli,jo pietiek ar siera sāļumu.Lietoju Indijas riekstus.