Mūsdienu patērētāju sabiedrībā tik svarīgi ir visu iegūt pēc iespējas vairāk un ātrāk. Iespējams, tieši tāpēc tik pieprasīta ir palmu eļļa, jo tās ieguve atbilst abiem šiem nosacījumiem. Ja pasaulē palmu eļļa lielāku satraukumu rada ar tās ražošanas ietekmi uz dabu, tad Latvijā to drīzāk piemin saistībā ar uzturu, jo pastāv uzskats, ka tā ir neveselīga. Kas tad īsti ir palmu eļļa un vai patiesi no šīs izejvielas būtu jāizvairās?
Eļļas palmas izcelsme ir Rietumāfrika, bet 20.gs sākumā tās sāka aktīvi audzēt arī Dienvidaustrumāzijā un Dienvidamerikā. Savā veidā eļļas palma ir kā brīnumaugs, jo tās gada raža ir 3,6 tonnas uz hektāru, salīdzinot ar pus tonnu rapša vai sojas. Bet diemžēl palmu eļļas iegūšana ir cieši saistīta ar lietus mežu izciršanu, biotopa degredāciju, klimatu izmaiņām, dzīvnieku traumēšanu un nogalināšanu, jo, saskaņā ar Pasaules Dabas fonda aprēķiniem, katru stundu tiek iznīcināti lietus meži aptuveni 300 futbola laukumu lielumā. Šī apjomīgā mežu izciršana, veicina augu un dzīvnieku sugu izmiršanu.
Protams, aktualizējoties diskusijām par to, cik atbildīga ir šāda ražošana, pasaulē veidojas kustības, kas tiecas to mainīt. Tomēr pagaidām (2013.gada dati) mazāk kā 10% jeb tikai 3,5 miljoni tonnu no visas pasaulē saražotās palmu eļļas bija ieguvusi organizācijas RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) sertifikātu.
Dabīgā veidā – veselīga, rafinēta zaudē labās īpašības
Mēs palmu eļļu pārsvarā zinām jau kā pilnīgi rafinētu produktu, bet Rietumāfrikā to joprojām bieži lieto nerafinētu, kā tradicionālu uztura sastāvdaļu ar tai raksturīgo oranžīgo krāsu un garšu. Palmu eļļa tiek izspiesta gan no palmu augļa mīkstuma, gan sēklām. Eļļas palmas augļi tiek ievākti visu gadu, tas galvenokārt ir roku darbs.
Dabīgā veidā palmu eļļa ir veselīga un palīdz pazemināt asinsspiedienu un arteriālas trombozes riskus. Tomēr mēs to pārsvarā lietojam jau oksidētu jeb pārstrādātā formā, kad tā zaudē savas labās īpašības un kļūst kaitīga gan psiholoģiskos, gan bioķīmiskos līmeņos, var radīt reproduktīvo toksicitāti un toksisku ietekmi uz orgāniem, piemēram, nierēm un plaušām.Eļļu, ko iegūst no augļa mīkstuma, sauc par palmu jēleļļu, turpretim eļļa no sēklām tiek saukta par palmu augļu kauliņu eļļu. Eļļu iegūst divās stadijās – pirmajā notiek eļļas pirmapstrāde rūpnīcā, bet otrajā stadijā rafinētavā, kur iegūst neitrālu, gandrīz baltu eļļu, atbrīvojot to no brīvajām taukskābēm, krāsas un nevēlamām piedevām. Ja palmu eļļas attīrīšanas blakusprodukti, piemēram, stearīns, ir piemēroti biodegvielas ražošanai, tad attīrītā palmu eļļa tiek izmantota pārtikas rūpniecībā un skaistumkopšanas industrijā.
Ļauj aizstāt transtaukus, bet piesātinātie tauki paliek
Visbiežāk to izmanto cepšanai un kā sastāvdaļu dažādiem pārtikas un konditorejas produktiem. Tā ir otra visvairāk lietotā ēdamā eļļa pasaulē, pirmajā vietā atstājot sojas pupiņu eļļu. Palmu eļļa savu popularitāti lielākoties ieguva tādēļ, ka ar to pārtikas produktos iespējams aizstāt transtaukus, lai gan piesātinātos taukus tā satur tikpat daudz, cik sviests.
Izmantojot palmu eļļu, ražotāji uz iepakojumiem var norādīt, ka sastāvā nav transtauki, tādēļ cilvēkiem šie produkti var likties veselīgāki, nepadomājot par to, ka arī piesātinātie tauki nav īpaši ieteicami. Šo nezināšanu daudz izmanto ātro uzkodu un saldēto ēdienu ražotāji. Liec aiz auss, ka visas lielākās kompānijas, to skaitā, Kraft, Nestle, Kellogg’s un citas iegulda daudz līdzekļu palmu eļļas ražošanā, lai to izmantotu savu produktu ražošanā.
Kļuvusi par produktu neredzamo sastāvdaļu
Palmu eļļu varētu uzskatīt par neredzamo sastāvdaļu, jo to lielākoties definē kā “augu eļļu”. Lūk, daži piemēri, zem kādiem nosaukumiem produktu sastāvā var tikt paslēpta palmu eļļa:
Augu eļļa (Vegetable Oil), augu tauki (Vegetable Fat), palmu kodols (Palm Kernel), palmu kodola eļļa (Palm Kernel Oil), palmu augļu eļļa (Palm Fruit Oil), palmu lapas (Palmate), Palmitīnskābe (Palmitate, Palmolein), glicerīns (Glyceryl), stearīnskābe (Stearate, Stearic Acid), Elaeis Guineensis, palmitīnskābe (Palmitic Acid), palmu stearīns (Palm Stearine), Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, nātrija lauret sulfāts (Sodium Laureth Sulfate), nātrija lauril sulfāts (Sodium Lauryl Sulfate), nātrija kernelate (Sodium Kernelate), Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hidrogenēti palmu glicerīdi (Hyrated Palm Glycerides), Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, palmetilspirts (Palmityl Alcohol).
Iemesli, kādēļ mums ierastos ikdienas produktos ražotāji pievieno palmu eļļu:
Šķiet palmu eļļa ir ne īsti slikta, ne īsti laba sastāvdaļa, no kuras diezgan grūti izvairīties. Tādēļ, ja vēlies savā ikdienas uzturā pēc iespējas mazāk iekļaut palmu eļļu, atliek tikai cītīgi rosīties virtuvē, lai pagatavotu sev ne tikai garšīgas brokastis, pusdienas un vakariņas, bet arī našķus un uzkodas, jo tieši tie ir pārtikas produkti, kuros visbiežāk tiek izmantota palmu eļļa.
Raksta autors:
Portāls Sievietespasaule.lv
slikta
no viņas vajag izvairīties. ne tikai veselības nolūkos.
bet gan lai viņu audzētāji neizpostitu tālāk amazones lietus mežus.
Palmu eļļa ir kļuvusi par jaunu bubuli, bet vēl pirms padsmit gadiem ārsti slavēja, cik margarīns ir labs un būtībā sagrāva mūsu sviesta nozari. Tagad atkal saka, ka jālieto sviests. Pierādījums, ka ārstiem nevar līdz galam ticēt.
________________________
Jaunums Latvijā – http://www.kreditionline.lv – aizdevumi bez ķīlas stundas laikā
http://kreditionline.lv