Vīna skola

MALBEC

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Malbec ir sarkanā vīnoga, kas radusies Francijā un kas bija viena no visizplatītākajām vīnogām dienvidrietumu Francijā. Taču kopš 1956. gada, kad ziemā iznīka liela daļa vīnogulāju, tā tika aizstāta ar citām, augstvērtīgākām alternatīvām. Mūsdienās Malbec tiek saistīts ar Argentīnu, jo tās panākumi Argentīnas vīna reģionā Mendosā ir ļāvusi šai vīnogai izcelt Argentīnas vārdu vīnu pasaules kartē.

VĒSTURE

Malbec, zināma arī kā Côt, nāk no Francijas, kur pamatā to izmantoja kā vienu no vīnogām tieši Bordo vīna blendā. Lai gan vīnogai piemita lielisks potenciāls radīt vīnu, kur tā būtu dominējošā vīnoga, šādu praksi Francijā piekopa tikai Kaoras (Cahors) reģionā. Galvenais iemesls tam, kāpēc Malbec vīnoga nepiedzīvoja atpazīstamību un vīndaru interesi ārpus Francijas (kā, piemēram, Merlot vai Cabernet Sauvignon), bija tās uzņēmība pret dažādām slimībām un puvi. Vīnogulāju saknes ne īpaši labi pielāgojās Francijas klimatam. Tās ļoti ātri puva, līdz ar to vīna darītavas riskēja zaudēt visu ražu vēl pirms tās novākšanas. Tieši šī iemesla dēļ tās stādīja saprātīgos daudzumos, tieši tik, lai pietiku dažādiem vīnogu blendiem. Nozīmīgs pagrieziena punkts Malbec vēsturē bija brīdis, kad 19. gadsimtā argentīniešu vīndari konsultējās ar franču agronomiem par to, ar kādu vīnogu šķirni lai uzlabo Argentīnas vīnu kvalitāti. Ieteikums bija viens Malbec. Sākotnēji Malbec vīnogu stādus, kas tika atvesti no Francijas, izstādītja Mendosas vīnu reģionā Argentīnā, kur tie iedzīvojās ļoti labi. Gandrīz 100 gadu pēc Malbec ierašanās Jaunajā pasaulē šis vīns nepameta šo valsti, un to baudīja galvenokārt paši argentīnieši. 21. gadsimta sākumā, kad pasaulē sašķobījās ekonomika, cenas strauji auga un tas ietekmēja arī Eiropas vīnu pieejamību Amerikas tirgum, amerikāņi meklēja lētākas alternatīvas Eiropas vīniem, un Malbec bija īstais risinājums. Šis ir vīns, kas slavu ieguvis tieši patērētāju, nevis someljē dēļ, jo bija gan garšīgs, gan pieejams cenas ziņā, tādēļ ziņas par šo vīnu izplatījās no mutes mutē.

IZSKATS UN ĪPAŠĪBAS

Malbec ir sarkanā vīnoga, kam ir biezas miziņas, tādēļ tām nepieciešams vairāk saules, lai nogatavotos. Malbec parasti nogatavojas sezonas vidū, vīnogas ir mazas un ļoti izteiktas krāsas. Tā kā Malbec vīnoga ir ļoti jutīga pret apkārtējiem apstākļiem, tās nogatavinātības pakāpei ir liels iespaids uz vīna struktūru. Franču Malbec ir gaļīgāks, rupjāks un ar izteiktiem tanīniem, bet Argentīnas – bagātīgs, nogatavojies un sulīgs. Abās okeāna pusēs vīnu iztur ozolkoka mucās, lai uzlabotu tā struktūru un novecošanas potenciālu. Viens no Malbec vīnogas lielākajiem trumpjiem ir tās dažādība. Tā ļoti jutīgi uztver apkārtējo vidi, klimatu, augsni un apstākļus, tādēļ vienas šķirnes vīnoga, kas augusi dažādās valstīs un reģionos, ir tik dažāda.

IZPLATĪBA UN ĢEOGRĀFIJA

Malbec nav ekskluzīva Argentīnas vīnoga, to audzē arī tādās Jaunās pasaules valstīs kā ASV un Čīle. Malbec, kā jau vairākums plaši pazīstamo šķirņu, Jaunajā pasaulē ievests no Francijas, bet par šīs vīnogas īstajām mājām tomēr jāsauc Argentīnas vīna reģions Mendosa. Karstā klimata un augsto kalnu apvidū vīnogulāji uzplauka un nelika manīt par nevienu no tās vājajiem trūkumiem, ar ko tie saskārās Francijas augsnē. Tieši šis fakts daudzus vīndarus pārliecināja par to, ka Malbec vīnogas īstā vieta ir Argentīnā. Arī Argentīnas kaimiņzeme Čīle ir spējusi radīt visai veiksmīgu Malbec vīnu, kas ir nogatavojies, tumšs un ļoti izteiksmīgs, ar augstāku tanīnu līmeni. Čīlē to galvenokārt izmanto Bordo stila blenda vīnos. Francijā Malbec vēl aizvien ir populārs vīna dārzos ap Kaoras ciematiņu, kur tiek gatavoti 70100% Malbec sarkanvīnu. Tā arī ir vienīgā vieta Francijā, kur Malbec ir dominējošā vīnogu šķirne. Šīs vīnogas audzē un izmanto arī slavenajos Bordo sarkanvīnos gan Luārā, gan arī Langedokā.

GARŠAS ĪPATNĪBAS UN AROMĀTI

Vidējs līdz pilnmiesīgs sauss sarkanvīns ar sabalansētu skābumu un diezgan augstu tanīnu līmeni. Tumši lillīgi sarkans, gandrīz necaurredzams, aromātos vijolīšu notis, kā arī nogatavinātākas smaržas plūmes, tumšie ķirši, kazenes. Klātesoši arī balto un melno piparu aromāti. Garšās ķiršu, tumšo ogu, šokolādes, zemes, piena šokolādes, kakao un tabakas notis. Labs argentīniešu Malbec ir ar spilgtu nokrāsu, bagātīgu smaržu, pārsteidzošu sulīgumu un samtainu tekstūru. Daži Malbec radīti, lai tos ilgi izturētu, bet kopumā vīnam ir daudz maigāki tanīnini nekā argentīniešu Cabernet Sauvignon. Ar vīna augsto alkohola līmeni un sulīgumu argentīniešu Malbec nav, kur piesieties.

SADERĪBA

Malbec ir ēdieniem draudzīgs vīns. Lai gan lielākā daļa zina, ka Malbec vislabāk saderēs ar sarkano gaļu, tā saderība ar ēdieniem ir daudz plašāka. Vīna pikantums ļauj to pasniegt ar barbekjū, jēru, tomātu bāzes ēdieniem, desām, cūkgaļu un arī pikantiem ēdieniem. Vīns lieliski sader ar interesantām garšām, kā zilais siers, sēnes un kumins. Malbec īpašu padara tas, ka to ir viegli dzert gan ar, gan bez ēdiena. Ja jums jāpasniedz vīns dažādai publikai, Malbec būs ļoti droša un veiksmīga izvēle.

 

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Jaunumi no Facebook