Paris brest

Prasa meistarību
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

PLAUCĒTAJAI MĪKLAI

  • 60 g sviesta
  • 130 g ūdens
  • 20 g cukura
  • šķipsna sāls
  • 80 g miltu
  • 2 lielas vai 3 mazas olas
  • mandeļu skaidiņas dekoram

 

PILDĪJUMAM

  • 4 olu dzeltenumi
  • 70 g cukura
  • 1 tējkarote Dr. Oetker vanilīna cukura
  • 40 g Dr. Oetker kukurūzas cietes
  • 20 g miltu
  • 450 g piena
  • 15 g sviesta
  • +150 g sviesta

 

RIEKSTU PRALINĒ

  • 75 g lazdu riekstu
  • 75 g mandeļu
  • 100 g cukura
  • 30 g ūdens
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana

  1. Pagatavo riekstu pralinē. Apgrauzdē riekstus un atdzesē. Katliņā uz vidējas uguns nemaisot karsē cukuru ar ūdeni, līdz cukurs izkusis un izveidojas karamele dzintara krāsā. Pievieno apgrauzdētos riekstus un samaisa. Visu pārliek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, atdzesē. Karamelīgos riekstus liek virtuves kombainā un smalcina, līdz izveidojas riekstu sviestam līdzīga masa. Pievieno šķipsnu sāls.
  2. Pagatavo vārīto krēmu. Bļodā liek olu dzeltenumus, cukuru, vanilīna cukuru, kukurūzas cieti un miltus, ar putojamo slotiņu kārtīgi samaisa. Katliņā uzsilda pienu. Pamazām, nepārtraukti maisot, silto pienu pievieno olu masai. Iegūto masu lej atpakaļ katliņā un karsē, nepārtraukti maisot, līdz iegūts biezs vārītais krēms. Savāra kārtīgi, lai tas nav tekošs! Pēdējos pievieno 20 g sviesta, iemaisa, lai izkūst. Krēmu liek pilnībā atdzesēties.
  3. Pagatavo plaucēto mīklu. Katliņā liek ūdeni, sviestu, cukuru un sāli. Karsē, līdz sviests izkusis un parādās pirmie vārīšanās burbulīši. Turpat katliņā pievieno miltus un strauji maisa, līdz mīkla nāk nost no katliņa malām. Pārliek bļodā un maisot padzesē. Pa vienai pievieno olas, kārtīgi iemaisot. Mīklai jābūt gludai un vijīgai, bet ne tekošai. Ja pēc 2 olu pievienošanas sasniegta vēlamā konsistence, tad trešā ola nav jāpievieno. Mīklu liek konditorejas maisiņā, un uz cepamās pannas izspiež mīklas riņķi. Apber ar mandeļu skaidiņām. Liek līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā krāsnī, cep 30–40 minūtes, nevirinot krāsns durtiņas.
  4. Pabeidz gatavot krēmu. Lielā bļodā puto atlikušos 150 g sviesta, pamazām pievienojot pirms tam sagatavoto vārīto krēmu, pēdējo pievieno riekstu pralinē masu, var nepievienot visu, vadieties pēc garšas.
  5. Saliek visu kopā: mīklas riņķi ar asu nazi horizontāli pārgriež uz pusēm, dāsni sapilda ar krēmu, uzliek mīklas cepurīti un pārkaisa to ar pūdercukuru.

Komentāri:

Jūsu komentārs: