Mežacūkas sautējums ar gailenēm

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Lai meža gaļa nekļūtu sausa un sīksta, jāprot to pagatavot. Šis mežacūkas sautējums ir patiešām sulīgs un ļoti, ļoti aromātisks. Izdošanās atslēga ir laba meža gaļa, mazliet kūpinājuma dūmiņa, pareizās garšvielas un labi daudz saceptu dārzeņu.

Šī recepte domāta medījumam, bet būs gana garda arī ar parasto mājas cūkgaļu vai liellopa šķiņķi.

Sastāvdaļas

  • 1 kg mežacūkas mīkstuma (derēs arī parastā cūkgaļa vai liellopa šķiņķis)
  • 250 g kūpinātas gaļas
  • 2 sīpoli
  • 1 burkāns
  • 200 g svaigu meža sēņu
  • 1 l gaļas vai dārzeņu buljons (var aizstāt ar buljona kubiņa buljonu)
  • svaigi malts piparu maisījums (melnie, sarkanie, zaļie un baltie graudu pipari) gaļas pārkaisīšanai
  • 250 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 1 ēdamkarotes maltas saldās paprikas
  • 2 ēdamkarotes RUF Sosenfi x mērces biezinātāja vai cietes
  • eļļa cepšanai

Garšvielas:

  • 2 lauru lapas
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 5 kadiķa ogas
  • muskatrieksta
  • gabaliņš
  • maza drāniņa
  • diegs

Pagatavošana

  1. Sīpolus un ķiploka daiviņas notīra. Sīpolu sagriež palielos gabalos.
  2. Sēnes notīra, noskalo un nokasa kātiņus. (NAV FOTO)
  3. Burkānu notīra, noskalo un sarīvē uz rupjās rīves.
  4. Kūpināto gaļu sagriež mazās standziņās.
  5. Cūkgaļu noskalo, nosusina un sagriež palielos gabalos.
  6. Pannā uzkarsē eļļu un apcep kūpināto gaļu. Gaļu cep ~ 7-10 minūtes, kamēr iztek tauki, tad pārliek lielākā katlā.
  7. Atsevišķā pannā apcep cūkgaļu no visām pusēm brūnu. Cepšanas laikā uzkaisa piparus
  8. Kad gaļa apcepta, to pārliek katlā un turpina sutināt uz nelielas liesmas.
  9. Uz pannas, nelielā eļļas daudzumā apcep burkānus, līdz tie kļūst zeltaini. Apceptos burkānus pievieno katla saturam.
  10. Tāpat atsevišķi apcep sēnes un sīpolus. Arī tos pievieno katla saturam.
  11. Visu pārlej ar iepriekš sagatavotu gaļas vai dārzeņu buljonu. Ja tāds nav pieejams, aizvieto ar buljona kubiņu. Sautējumam pievieno tomātu pastu un 1 ēdamkaroti maltas saldās paprikas.
  12. Sagatavo garšvielas: tīrā auduma drāniņā liek garšvielas un ķiploka daiviņas. Muskatriekstam ar nazi atdala mazu gabaliņu un pievieno garšvielām. Drāniņu aizsien kā pauniņu un liek katlā.
  13. Gaļu uz nelielas liesmas sutina 2-2,5 stundas, līdz gaļa ir mīksta un virums – aromātisks.
  14. Saldajā krējumā iemaisa mērces biezinātāju vai cieti un pievieno katla saturam.
  15. Ļauj, lai uzsit burbuli, un tūlīt izslēdz liesmu.
  16. Piedevās pasniedz ar mizu vārītus kartupeļus un marinētus gurķus.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus un ķiploka daiviņas notīra. Sīpolu sagriež palielos gabalos.

Sēnes notīra, noskalo un nokasa kātiņus.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānu notīra, noskalo un sarīvē uz rupjās rīves.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kūpināto gaļu sagriež mazās standziņās.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cūkgaļu noskalo, nosusina un sagriež palielos gabalos.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannā uzkarsē eļļu un apcep kūpināto gaļu. Gaļu cep ~ 7-10 minūtes, kamēr iztek tauki, tad pārliek lielākā katlā.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atsevišķā pannā apcep cūkgaļu no visām pusēm brūnu. Cepšanas laikā uzkaisa piparus

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad gaļa apcepta, to pārliek katlā un turpina sutināt uz nelielas liesmas.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz pannas, nelielā eļļas daudzumā apcep burkānus, līdz tie kļūst zeltaini. Apceptos burkānus pievieno katla saturam.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tāpat atsevišķi apcep sēnes un sīpolus. Arī tos pievieno katla saturam.

Visu pārlej ar iepriekš sagatavotu gaļas vai dārzeņu buljonu. Ja tāds nav pieejams, aizvieto ar buljona kubiņu. Sautējumam pievieno tomātu pastu un 1 ēdamkaroti maltas saldās paprikas.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo garšvielas: tīrā auduma drāniņā liek garšvielas un ķiploka daiviņas. Muskatriekstam ar nazi atdala mazu gabaliņu un pievieno garšvielām. Drāniņu aizsien kā pauniņu un liek katlā.

Gaļu uz nelielas liesmas sutina 2-2,5 stundas, līdz gaļa ir mīksta un virums – aromātisks.

Saldajā krējumā iemaisa mērces biezinātāju vai cieti un pievieno katla saturam.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ļauj, lai uzsit burbuli, un tūlīt izslēdz liesmu.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piedevās pasniedz ar mizu vārītus kartupeļus un marinētus gurķus.