Humuss un falafels

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Šis ir klasisks Tuvo Austrumu ēdiens. Tā kā Latvijā pieņemamas cenas un kvalitātes tahini (sezama sēklu pasta) ir grūti atrast, sezama sēklas nākas blendēt pašam. Šādā veidā iegūt krēmīgumu ir nedaudz grūtāk, tāpēc bieži humusam pievieno lielu daudzumu olīveļļas. Taču nesen, iedziļinoties pāris izraēliešu pavāru padomos, esmu sākusi atteikties no liekas olīveļļas izmantošanas. Olīveļļa ir paredzēta tikai, lai pārlietu to pār humusu pasniedzot un lai maizīti ēdot viegli samērcētu eļļā. Pašam humusam vajadzētu iztikt ar eļļu no tahini pastas.

 

Sastāvdaļas

Humusam

  • 250 g sausu turku zirņu, pa nakti izmērcētu aukstā ūdenī
  • 1 tējkarote sodas
  • 150 g sezama sēklu
  • sula no neliela citrona
  • 3 daiviņas ķiploku
  • 100 ml ledusskapī atdzesēta šķidruma, kurā tika vārīti turku zirņi, vai silts šķidrums un ledus
  • sāls

Falafels

  • 250 g sausu turku zirņu, pa nakti izmērcētu aukstā ūdenī
  • 5 daiviņas ķiploku
  • neliela buntīte pētersīļu
  • neliela buntīte koriandra zaļumu (kinza)
  • miziņa no 1 citrona
  • ¼ tējkarotes Kajennas piparu
  • ½ tējkarotes grauzdēta malta kumīna
  • ½ tējkarotes grauzdēta malta koriandra
  • ½ tējkarotes sodas
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • sezama sēklas apviļāšanai
  • sāls
  • 700 ml rīsu kliju eļļas, ja falafelu fritē eļļā, daudz mazāk, ja cep uz pannas

Pagatavošana

Gatavo humusu:

  1. Turku zirņus nolej un liek lielā katlā bez ūdens, pievienojot sodu. Karsē vairākas minūtes, visu laiku maisot. Pievieno 2 litrus ūdens un uzvāra. Vāra aptuveni 20–30 minūtes, pārbaudot mīkstuma pakāpi. Tiem jābūt tik mīkstiem, ka, saspiežot starp pirkstiem, tie izjūk, bet ne pārāk mīkstiem, ka tie paši jūk ārā.
  2. Kamēr vārās turku zirņi, uz sausas pannas sagrauzdē sezama sēklas, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Tad tās kopā ar ķiplokiem liek blenderī un blendē, līdz iegūta pasta. Pievieno nokāstus turku zirņus un šķidrumu, kurā tie vārījās. Konsistence sanāks labāka, ja šķidrums būs auksts, tāpēc var pievienot pāris gabaliņu ledus. Humusa konsistencei jābūt krēmīgai, bet ne pārāk šķidrai, tāpēc ūdeni labāk pievienot pamazām.
  3. Pamazām pievieno citronu sulu un divas nelielas tējkarotes sāls, ik pa laikam nogaršojot, lai nepārsālītu un masu nepadarītu par skābu.

Gatavo falafels:

  1. Nokāš izmērcētos turku zirņus un liek blenderī vai virtuves kombainā kopā ar ķiplokiem, citrona miziņu, pētersīļu lapām un koriandru. Sablendē līdz nedaudz raupjai tekstūrai, lai nav kā pastēte.
  2. Kad zirņi sablendēti, pievieno pārējās garšvielas, dzeramo sodu, tējkaroti sāls, miltus un sajauc visu ar rokām. Atstāj nostāvēties ledusskapī vismaz 1 stundu, tad masa labāk turēsies kopā.
  3. Pannā uzkarsē eļļu. Ar mitrām rokām izveido 0,5 cm biezus apaļus plācenīšus, cieši saspiež kopā, lai tie neizjūk, un apviļā sezama sēklās. Liek cepties eļļā uz vidējas uguns 5–7 minūtes no katras puses, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Izcepot pirmo, pārbauda, vai vidus ir izcepies. Ja tas jēls, mitrs un no ārpuses sāk jau degt, jāsamazina liesma un/vai plācenīši jāgatavo mazāki. Ja tomēr vēlaties cept eļļā, eļļu uzkarsē līdz 180 °C temperatūrai un cep ~ 4 minūtes. Ārpusei ir jābūt zeltaini brūnai, bet iekšpusei sausai.
  4. Falafelu pasniedz ar humusu pitas maizītēs, var pievienot marinētus gurķus, svaigus tomātus, grieķu jogurta ķiploku mērcīti (sajauc grieķu jogurtu ar saspiestiem ķiplokiem un sāli) un granātābolu sēkliņas.

Komentāri:

  • Gunita saka:

    Labu tahini ( sezama sēklu pastu) atradu veikaliņā Teikā (Brīvības gatve 273), tur starp vīniem ir arī tahini no Izraēlas! Ļoti labs!

  • Santini saka:

    Tahini var iegādāties cesars.lv, taču secinu, ka manu īpašo recepti humusa pagatavošanā nekas nevar pārspēt. Reiz interneta dzīlēs atradu zemestiekstu sviesta salātu mērces recepti, kas paredzēta rudenīgiem biešu un ķirbju salātiem. Reiz gatavojot humusu bez tahini pievienojot šo mērcīti un saņēmu milzīgi daudz komplomentus no viesiem par izcili gardu humusu. Īpaši rudens/ziemas/pavasara periodā, kad mīlu gatavot šos salātus, pagatavoju zemesriekstu mērcīti dubultā un tad man ilgam laikam ir īpašā humusa sastāvdaļa uzglabājot ledusskapī.