Šis ir klasisks Tuvo Austrumu ēdiens. Tā kā Latvijā pieņemamas cenas un kvalitātes tahini (sezama sēklu pasta) ir grūti atrast, sezama sēklas nākas blendēt pašam. Šādā veidā iegūt krēmīgumu ir nedaudz grūtāk, tāpēc bieži humusam pievieno lielu daudzumu olīveļļas. Taču nesen, iedziļinoties pāris izraēliešu pavāru padomos, esmu sākusi atteikties no liekas olīveļļas izmantošanas. Olīveļļa ir paredzēta tikai, lai pārlietu to pār humusu pasniedzot un lai maizīti ēdot viegli samērcētu eļļā. Pašam humusam vajadzētu iztikt ar eļļu no tahini pastas.
Humusam
Falafels
Gatavo humusu:
Gatavo falafels:
Labu tahini ( sezama sēklu pastu) atradu veikaliņā Teikā (Brīvības gatve 273), tur starp vīniem ir arī tahini no Izraēlas! Ļoti labs!
Tahini var iegādāties cesars.lv, taču secinu, ka manu īpašo recepti humusa pagatavošanā nekas nevar pārspēt. Reiz interneta dzīlēs atradu zemestiekstu sviesta salātu mērces recepti, kas paredzēta rudenīgiem biešu un ķirbju salātiem. Reiz gatavojot humusu bez tahini pievienojot šo mērcīti un saņēmu milzīgi daudz komplomentus no viesiem par izcili gardu humusu. Īpaši rudens/ziemas/pavasara periodā, kad mīlu gatavot šos salātus, pagatavoju zemesriekstu mērcīti dubultā un tad man ilgam laikam ir īpašā humusa sastāvdaļa uzglabājot ledusskapī.