Congee jeb ķīniešu rīsu putra

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 200 g arborio (risotto) rīsu Just Nature
  • 1,5 l vistas buljona
  • 1 l ūdens
  • 200 g zemesriekstu
  • ledus
  • 4 olas
  • svaigi loki
  • širačas mērce
  • sojas mērce
  • 2 laimi

Pagatavošana

  1. Rīsus noskalo zem auksta ūdens, līdz ūdens caur tiem tek tīrs, nevis pienainas krāsas. Tos liek dziļā katlā, pāri lej vistas buljonu un vāra uz augstas uguns līdz pirmajam burbulim, tad uz katla slīpi uzliek vāku, lai tvaiks tiktu ārā. Uguni pazemina uz vidēji zemu un turpina sutināt aptuveni 1–1,5 stundas, ik pa laikam apmaisot, līdz rīsi sasnieguši krēmīgu un putrai līdzīgu konsistenci. Pēc garšas pievieno sāli. Ja šķiet, ka putra ir pārāk bieza, tai pievieno vēl ūdeni un nedaudz pasutina.
  2. Zemesriekstus izklāj uz cepamās pannas, liek iepriekš uzkarsētā krāsnī 200 ºC temperatūrā un cep aptuveni 10–15 minūtes, līdz rieksti zeltaini brūni.
  3. Sagatavo bļodu ar ledu, tajā ielej ūdeni. Katliņā uzvāra ūdeni, tam pievieno sāli, un vārošā ūdenī pa vienai iegremdē olas. Tās vāra 6 minūtes un tad atdzesē iepriekš sagatavotajā ledus ūdenī.
  4. Rīsu putru pasniedz ar piedevām – svaigiem lokiem, vārītu olu, grauzdētiem riekstiem, širacas un sojas mērcēm un laimu. Piedevas var variēt, tradicionāli klāt liek ceptus ķiplokus, sezama eļļu, kinzu un marinētu ingveru.

Komentāri: