SEZONĀ CITRUSAUGĻI
To, ka tuvojas Ziemassvētku laiks, visapkārt nodevīgi pauž mandarīnu smarža. Mandarīni parasti ir tie, kas pirmie pazūd no bērnu svētku paciņām, šokolādes konfektes atstājot otrajā vietā. Patiesībā visi citrusaugļi ir izdevīgs našķis gan lieliem, gan maziem, jo ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti vērtīgi savu īpašību dēļ.
Kad ziemas mēnešos domājam par C vitamīna avotu imunitātes stiprināšanai, pirmais, kas nāk prātā, nenoliedzami, ir visi populārākie citrusaugļi – mandarīni, citroni, greipfrūti, apelsīni, laimi, pomelo un nu jau arī klementīni. Taču, kā izrādās, C vitamīns nav vienīgais augļu labums. Augļos ir daudz citronskābes un C, A, B un P vitamīnu, bet augļu mizās – 1–2% ēteriskās eļļas.
Īsi par būtisko. Citrusaugļi ļoti labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību. Tie ir lielisks šķiedrvielu avots – sievietēm ik dienu būtu jāuzņem vismaz 25 grami šķiedrvielu, un citrusaugļi var palīdzēt šo mērķi sasniegt. Vienā apelsīnā ir līdz pat 2,3 gramiem šķiedrvielu, bet mandarīnā – 1,6 grami. Citrusaugļos ir arī daudz kālija, kas ir ļoti svarīgs elements sirds veselībai, jo palīdz tai sarauties un izplesties. Ar kāliju bagātus produktus iesaka lietot arī tad, ja ir paaugstināts asinsspiediens. Sirds veselībai nozīmīgi ir flavonoīdi, ko satur visi citrusaugļi. Pētījumi rāda, ka regulāra greipfrūtu lietošana uzturā palīdz samazināt holesterīna un triglicerīda līmeni asinīs. Tāpat kā gurķos, arbūzos un tomātos, citrusaugļos ir arī daudz ūdens (apelsīns sastāv no 88% ūdens, greipfrūti – no 88%). Ēdot daudz šādu produktu, mēs palīdzam organismam izvairīties no dehidratācijas. Šādi augļi ir barojoši, bet satur maz kaloriju, tāpēc tos iesaka lietot dažādās diētās svara samazināšanai. Citrusaugļu pievienošana ēdienam var palīdzēt iegūt vairāk vērtīgo vielu no pārējiem pārtikas produktiem – tie palīdz labāk uzņemt dzelzi, kas ir ļoti svarīgs imunitātes stiprināšanā un sarkano asinsķermenīšu ražošanā. Lielākam efektam ieteicams citrusaugļus jaukt kopā ar zaļumiem, zivīm un gaļu. Tomēr arī citrusaugļiem ir trūkumi un ne visi cilvēki tos var lietot uzturā, jo var izraisīt alerģiju. Pārāk daudz citrusaugļu gan nenāks par labu nevienam, jo tajos esošās skābes var bojāt zobu emalju un veicināt caurumu veidošanos. Ja visu dienu tiks dzerts ūdens ar citronu sulu, zobi par to nebūs pateicīgi.
Pasaulē ļoti daudz tiek lietotas citrusaugļu sulas – tās izmanto uzturā gan svaigā, gan konservētā veidā. Svaigus citrusaugļus var pievienot salātiem, kā arī dažādām marinādēm pie gaļas ēdieniem un zivīm, tāpat kā miziņas, tāpēc tās nevajag novērtēt par zemu, bet gan likt lietā garšas uzlabošanai. Tās tiek izmantotas kā piedevas gan konditorejas izstrādājumu un liķieru ražošanā, gan arī daudzos garšvielu maisījumos, tāpēc miziņas var droši izkaltēt un saglabāt mājas garšvielu kolekcijai, piemēram, sarīvētu citrona miziņu ļoti ērti var sasaldēt nelielā maisiņā vai trauciņā.
Par uzglabāšanu. Apelsīnus, mandarīnus un klementīnus jāglabā vēsā vietā, ideāli 2–5 ˚C temperatūrā. Citroni un greipfrūti aukstumā bojājas, tādēļ tie jāglabā 10–15 ˚C. Laimu var glabāt gan siltākā, gan vēsākā temperatūrā, vēlams, 8–10 ˚C temperatūrā. Tomēr galvenais likums – saldās šķirnes liekamas ledusskapī, bet skābās jāglabā istabas temperatūrā.
Komentāri: