Pavasaris ir laiks, kad sezonā ir virkne dažādu gardumu. Šoreiz vairāk par šiem trim:
SPARĢEĻI
Sparģeļi ir zaļi, sulīgi un gardi dārzeņi ar bagātīgu vērtīgo vitamīnu devu. Tajos ir daudz K vitamīna, kas nepieciešams veseliem zobiem un kauliem, tie satur folijskābi, kas nodrošina cilvēka imūnsistēmas, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Sparģeļos ir daudz šķiedrvielu un nozīmīgu antioksidantu, piemēram, glutations, kas palīdz iznīcināt kancerogēnus, kavē vēža šūnu augšanu un sniedz dažādus ieguvumus cilvēka ādai – palēnina novecošanās procesu un palīdz aizsargāt ādu no saules kaitējuma. Turklāt šie dārzeņi satur arī asparagīnu, hromu un C un E vitamīnus. Labā ziņa – sparģeļiem ir zema enerģētiskā vērtība, tāpēc tos var iekļaut diētās. Iegādājoties sparģeļus, tos ieteicams pagatavot uzreiz, bet, ja tas nav iespējams, strauji jāsasaldē, tādējādi saglabājot lielāko daļu uzturvielu.
FENHELIS
Jau labi sen fenhelis bija iecienīts Ķīnā, Indijā, Ēģiptē, Grieķijā un Romā. Dažādos veidos to lietoja, lai iegūtu glītu figūru, nodrošinātu ilgdzīvošanu un arī kā nomierinošu un līdzsvarojošu līdzekli. Fenheļa auglis satur ēteriskās eļļas, ogļhidrātus un minerālvielas – kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, C un E vitamīnus, kā arī karotīnu. Tas ir apveltīts ar specifisku – dillēm un anīsam līdzīgu smaržu un garšu, tāpēc labi sader tikai ar nedaudziem produktiem – zivi, sieru, kartupeļiem, apelsīniem, puravu, ķiplokiem un sīpoliem. Fenheļa sakni var izmantot sautējumos, zupās, sacepumos ar sieru un salātos, jaunās lapiņas – gurķu, tomātu un lapu salātos, kā arī vistas un zivju buljonam. Sēklas pievieno augļu konserviem un marinādēm. Tās uzlabo gremošanu un likvidē nepatīkamu aromātu elpā. Svaigu fenheli ledusskapī var uzglabāt 3–4 dienas, bet labāk to izlietot uzreiz pēc iegādes.
TRUSIS
Ieturat slaido līniju? Izvēlieties truša gaļu! Tā ir viena no vērtīgākajām mājlopu gaļām – satur daudz proteīna, bet maz tauku, turklāt to iespējams viegli un ātri pagatavot. Tā ir vērtīga, veselīga un diētiska, tāpēc tiem, kuri vēlas ievērot diētas, tas ir labs risinājums. Vismazāk holesterīna ir tieši truša gaļā. Uzturvielu ziņā truša gaļa ir piemērota arī ēdienu pagatavošanai bērniem. To var pagatavot dažādi – sautēt, vārīt zupā, gatavot salātus, žāvēt un konservēt. Truša gaļa labi sader ar pikantām garšvielām un garšaugiem. To sauc arī par gaļas “afrodiziaku”. Iecienītas ir arī truša aknas – tās ir elastīgākas un tvirtākas salīdzinājumā ar vistas aknām, lieliski iederas pastētē ar kadiķogām un rozmarīnu, kā arī sautējumos.
Komentāri: