Rudenī nogatavojas visas skābi rūgtenās ogas, no kurām jau sendienās ieguva brīnišķīgus dzērienus. Mēs iesakām pamēģināt pašiem mājās sagatavot dažādus aromātiskus un sildošus grādīgos dzērienus ar neatkārtojamām rudens garšām. Tie lieti noder pa glāzītei lietainā rudens vakarā, atnākot mājās slapjām kājām vai nosalušiem deguniem pēc kārtīga pārgājiena dzestrajā rudens gaisā.
Mēģiniet savu ‘uzlējumu ‘gatavot no pīlādžiem, dzērvenēm, brūklenēm, aronijām, smiltsērkšķiem vai cidonijām
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Uzreiz procesu sākot: 3 litri ogu un līdz 1,5 l 40% degvīna
Pēc 2 mēnešiem: līdz 800 g cukura un 1 l ūdens
Pagatavošanas gaita:
Ogas notīra no kātiņiem; ja nepieciešams, nomazgā un nosusina. Tad ieliek saldētavā uz 24 h, lai ogas kārtīgi sasalst. Salušas ogas ir mīkstākas un labāk atdos savu garšu un aromātu.
Nākamajā dienā ogas ņem ārā no saldētavas, saber 3 l burkā un visu aplej ar degvīnu. Visām ogām ir jābūt pilnībā nosegtām ar šķidrumu. Ja ar 1,5 l alkohola Jūsu burkai nepietiek, pielejiet vēl mazliet, līdz viss saturs ir pilnībā noklāts ar šķidrumu. Ja Jums nav iespēju ogas sasaldēt, tad ņemiet lielu adāmadatu un ieduriet katrā ogā 2-3 reizes. Arī šādi apstrādātas ogas labāk atdod savu aromātu un garšu. Lietojot parastu 40% degvīnu, beigās iegūsiet ~20 grādīgu liķierīti.
Lieciet skaisto burku saulainā vietā, vislabāk uz palodzes, un aizmirstiet par to uz 2 mēnešiem.
Pēc 2 mēnešiem nolejiet šķidrumu bļodā vai kādā citā traukā, kurā Jums būs ērti maisīt.
Sagatavojiet cukura sīrupu, uzvārot ūdeni un izšķīdinot tajā cukuru. Jo vairāk cukura pieliksiet, jo saldāks būs gatavais dzēriens. Ja nevēlaties tik saldu – lieciet cukuru uz pusi mazāk. Iegūto sīrupu pilnībā atdzesējiet līdz istabas temperatūrai un tad, lēnām un uzmanīgi maisot, lejiet klāt alkoholiskajam šķidrumam, kuru nupat nolējāt no ogām.
Iegūsiet apmēram 2 litrus gatava dzēriena. Pildiet to pudelēs un glabājiet sausā un ēnainā vietā.Un garšojiet to pamazām, jo dzēriena garša ar katru mēnesi kļūs tikai labāka.
Komentāri: