Padoms

Īstu vīru ēdiens

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Nereti sabiedrībā pastāv stereotips, ka salāti, dārzeņi un saldumi ir vairāk sieviešu ēdienkartes sastāvdaļas, kamēr, ja jāgatavo vīrietim, tad tur ir jābūt gaļai, gaļai un vēlreiz gaļai. Vīriešu mīlestība pret gaļu meklējama jau akmens laikmetā, kad tā bija jānomedī. Mūsdienās, kad medījums pats guļ lielveikalu plauktos, cilvēki sākuši gaļu lietot aizvien vairāk. Pēc USDA datiem (U.S. Department of Agriculture) vidējais amerikānis patērē ap 90 kg gaļas gadā. No kurienes visi šie uzskati par vīriešiem un gaļu iesakņojušies mūsu apziņās mēģinājuši izpētīt vairāki zinātnieki savos pētījumos. Lūk ieskats dažos no tiem.

Pētnieki no Bellarmine Universitātes Luisvilā, Kentuki atklāja savā pētījumā, ka vīrieši tic, ka gaļas ēšana padara tos vīrišķīgākus. Gaļas ēšana tiek asociēta ar vīrišķību, varu un briedumu un pat sievietes veģetārietes uzskata, ka vīrieši veģetārieši ir vāji un gļēvi radījumi. Profesors Henks Rotgerbers (Hank Rotgerber) piebilst: “gaļas patēriņš daudzo gadu laikā ir kļuvis par sava veida patriarhāta simbolu”. Petījums tika veikts ar vairāk kā 200 gados jauniem psiholoģijas studentiem. Vīrieši, atšķirībā no sievietēm pauda daudz pozitivāku attieksmi pret gaļas patēriņu, noliedza dzīvnieku ciešanu apstākli, uzskatīja, ka dzīvnieki ir hierarhijā zemākas pakāpes radījumi, kā cilvēki un kā pamatojumu saviem uzskatiem izmantoja reliģijas un veselības aspektus gaļas ēšanas nepieciešamībai. “Šie ir tieši, un visai “bezkaunīgi” argumenti, lai uzturā lietotu gaļu un attaisnotu šo praksi kā tādu”, uzskata profesors H.Rotgerbers.

Petnieki no Britu Kolumbijas Universitātes atklāja, ka attieksme pret vīriešiem, kas atsakās no gaļas ir negatīvāka. Pat no sieviešu puses, kas pašas gaļu uzturā nelieto. Savā pētijumā tie simtiem jaunu vīriešu un sieviešu deva izdomātu studentu aprakstus, kuri savā starpā atšķīrās no ikdienā lietotā uztura un lūdza pētījuma dalībniekiem noraksturot izdomāto studentu personības. Rezultāti atklāja, ka veģetāri vīrieši tiek uzskatīti par tikumīgakiem, taču vienlaikus arī par mazāk vīrišķīgiem, kā tādi, kas uzturā lieto gaļu. Kas ir interesanti – šādu viedokli pauda arī paši veģetārieši.

Vairāki eksperimenti par to kā un kāpēc cilvēki asociē ēdienu ar noteiktu dzimumu tika veikti Kornel (Cornell), Luiziānas štata (Louisian), Pensilvānijas (Pennsylvania) un Ziemeļkarolīnas (North Carolina) universitātēs. Saistībā ar to, ka gaļas ēdāji tiek uzskatīti par vīrišķīgākiem, ļauj izskaidrot kāpēc mazāk vīriešu kā sieviešu izvēlas kļūt par veģetāriešiem. Petījuma autori uzskata, ka gaļa, vairāk kā citi partikas produkti ietver sevī “papildus nozīmes”, kuras tai piešķīruši cilvēki, proti, tā tiek asociēta ar augstāku statusu un dzīvnieku nogalināšanu. Pētnieki veica sešus atsevišķus pētījumus, lai šīs nozīmes izpētītu dziļāk. Studenti un pieaugušie ASV un Lielbritānijā piedalījās atsevišķos psiholoģijas, lingvistikas un demogrāfijas nozaru pētījumos.

Vienā no tiem, dalībniekiem visdažādākā veida ēdiens bija javērtē pēc to “vīrišķības”/”sievišķības” potenciāla. Top 4 vīrišķīgakie ēdieni tikai nosaukti: vidēji asiņains steiks, hamburgers, labi cepts steiks un liellopu čili. Top 4 sievišķīgākie ēdieni: šokolāde, persiki, salāti ar vistu, suši.

Citā pētijumā, dalībnieki lasīja puiša vai meitenes dzīvesveida un uztura paradumu nelielu aprakstu. Pēc tam dalībniekiem lūdza novērtēt šīs personas pēc 16 raksturlielumiem, tai skaitā pasivitātes, spēka, sievišķības, laipnības, liberāliem uzskatiem u.tml. Personas kuras ēda gaļu tika novērtētas kā ievērojami “vīrišķīgākas”, nekā tās, kuras ēda zivis vai dārzeņus.

Un ko domā mūsu pašu cilvēki Latvijā?! Mēs veicām savu mini pētījumu. Linda vilmansone savā Facebook profilā vaicāja cilvēkiem, ko ēd īsti vīri. Un saņēma, diezgan viennozīmīgas atbildes, kas runa par labu gaļas izvēlei 🙂

Jautājums no Lindas Vilmansones savā Facebook profilā: Lūdzu, ātri – kas ir riktīgs džeku ēdiens vai produkts? Bekons, viskijs, steiks, alus, cepetis….?

Atbildes: rosols, soļanka, karbonāde ar bekonu, sieru un majonēzes restīti, skābēti kāposti ar kartupeļiem un mērci/karbonādi/kotletēm, lielais mega burgers ar daudz gaļu, makaroni ar gaļu, steiks, jebkāda veida cepta, grauzdēta, kūpināta gaļa, gaļa, viskijs, alus, bukstiņputra ar apceptiem sīpoliņiem, žāvētu gaļiņu, gaļas cepetis ar gaļas garnējumu un blakām gaļas mērci un gaļas salātiem, pa virsu kefīrs vai gaļas smūtijs, bekona smūtijs, doktordesmaizes, pelmeņi, makaroni pa flotski, zemnieku brokastis, labi burgeri, karbonāde jeb importa variantā – steiks, rukkola ar degvīnu, siļķes un biezpiens ar jaunajiem kartupeļiem un sviestu, tostermaizes, cepti kartupeļi + ceptas olas + cepta gaļa = tas viss vienā pannā, vēršacis ar labu artavu bekona, žāvēta gaļa, rupjmaize un piparu degvīns, jebkas, ko var interpretēt kā miltu mērci, nežēlojot klāt labi daudz saldā krējuma, burgers, cepetis ar šmorētiem kāpostiem un ceptiem kartupeļiem, dārzeņiem + vīns, jēlas olas un pastēte tīrajā, krāsnī cepti kartupeļi, cepta gaļa, simboliski dārzeņi, alus, ka tik gaļa, griķi ar malto gaļu, karbonāde, alus, kupāti, steiks, eļļā vārītas lietas, konjaks, ja zupa – harčo, jebkas grillēts – piem. ribiņas, un bānis (cepetis no cūkgaļas stilba), buljona pīrāgi, ribiņas, burgeris, steiks, zemnieku brokastis, vakariņu pārpalikumi sacepti ar olu, kečups, gaļa + alus, tacos.

 

Ēst vai neēst gaļu, protams, ir katra paša ziņā, tāpat kā – ko domāt par cilvēkiem, kas to ēd vai neēd. Tas ko, vīriešiem un ne tikai viņiem nevajadzētu aizmirst – pārlieku liels gaļas patēriņš ikdienā var nākt par sliktu veselībai. Piemēram, pētījumi liecina, ka regulāra sarkanās gaļas lietošana ikdienā var būt saistīta ar paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām un vēzi. Kalifornijas Universitātes pētniki izpētīja sakarību starp augstu liellopu gaļas hamburgeru un kotlešu lietošanu ikdienas uzturā un prostatas vēzi vīriešiem – tiem, kuri lietoja šādu gaļu, bija divas reizes lielāks risks saslimt ar šo vēža paveidu, kā tiem, kas to vispār nelietoja. Tai pat laikā, protam, nevar nepieminēt arī gaļas labās īpašības. Liellopu gaļā un cūkgaļā ir daudz protaīnu, kas var palīdzet uzturēt veselīgu svaru, palielināt muskuļu masu un saglabāt ilgāk sāta sajūtu. Tā pat gaļa ir bagāta ar svarīgām uzturvielām, dzelzi, cinku, vitamīniem B6 un B12, niacīnu un riboflavīnu. Tā var uzlabot atmiņu, aizsargāt pret redzes problēmām un veicināt veselīgāku imūnsistēmu.

Kā jebkurā sfērā, svarīgākais, protams, ir saglabāt mērenību savā ēdienkartē. Cilvēki nereti pārvērtē tiem nepieciešamā proteīna daudzumu. Vidēji cilvēkam nepieciešami vien 1,6 līdz 1,8 g proteinā uz kg sava svara. Vienā reizē cilvēks izmanto vien nieka 20 līdz 25 gramus proteīna, viss pārējais vai nu tiek izvadīts no ķermeņa vai uzkrājas tauku rezervēs.

Taču ja gadījumā jūs esat nolemuši atteikties no gaļas ēšanas – par vīrīsķības zaudēšanu pārāk nevajadzetu satraukties. Ir pietiekami daudz mačo veģetāriešu pasaulē, tai skaitā Pols Makartnijs (Paul McCartney), Forests Vitakers (Forest Whitaker), Bils Klintons (Bill Clinton) u.c.

IZMANTOTIE AVOTI

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2236768/New-study-shows-men-think-eating-steak-burgers-bacon-makes-manly.html

http://www.everydayhealth.com/mens-health/0522/real-men-eat-meat.aspx

Attēls: kadrs no amerikāņu TV seriāla “Parks and Recreation

Komentāri: