Jaunums

Vīnziņa ieteikuma grilētu ēdienu saderībai ar vīnu

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Vasarai lutinot, pat slinkākie grilētāji jau ir sākuši kūpināt savus grilus, kairināt apkārtējo smaržu un garšu kārpiņas ar vilinošiem aromātiem. Kā zināms, maltītei atbilstoši dzērieni izceļ garšu un padara ceļojumu vasaras ēdienu pasaulē vēl izteiksmīgāku. Pie grilētiem ēdieniem piemērotu vīnu izvēle ir ļoti plaša, un viena no vīna valstīm, kas piedāvā plašu sortimentu, lai noķertu vasaras garšu, ir Gruzija. Par to, kā izvēlēties piemērotu vīnu grilētiem ēdieniem, stāsta Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.

Lai neapjuktu plašajā piedāvājumā, būtiski izprast to, kādas ir galvenās vīna iezīmes, un kā tie varētu tikt iedalīti. Ir baltvīni un sarkanvīni, tomēr starp tiem pastāv lielas un nozīmīgas garšas atšķirības un nianses. Tāpēc pie pusdienu vai vakariņu galda, izvēloties cūkgaļu, vistu vai zivi, ir labi zināt to, kāds vīns būs vispiemērotākais.

Gruzijas baltvīns, kas gatavots pēc tradicionālas gruzīnu tehnoloģijas, top māla kvevros. Rezultātā tas iegūst oranžāku nokrāsu, un pēc struktūras ir daudz spēcīgāks nekā parasts baltvīns. Var teikt, ka tas ir baltvīns, kam piemīt sarkanvīna struktūra un garša, pateicoties tā sastāvā esošajām miecvielām. Savukārt, Gruzijas baltvīns, kas gatavots pēc “eiropiešu” (nav īsti pareizs apzīmējums, bet noder labākai sapratnei) metodes, neiesaista kvevru izmantošanu. Tam ir vieglāks stils, un garša ir vairāk atkarīga no izmantotajām vīnogu šķirnēm un vinifikācijas metodēm.

Arī sarkanvīns, kas gatavots kvevros, ir ar izteiktāku miecvielu klātbūtni, rezultātā iemantojot izteiktāku struktūru un izteiksmīgāku garšu. Savukārt, sarkanvīns, kas gatavots pēc “eiropiešu” metodes, parasti ir vieglāks un augļaināks. Jāņem vērā, ka, ja noturēšanas procesā, izmantots ozolkoks, vīnam tas piešķirs intensīvāku struktūru un papildu garšu.

Zivju vai jūras velšu grila ēdieniem labāk izvēlēties viegla stila vīnus ar stingru struktūru. No Gruzijas vīnu sortimenta, pie šiem ēdieniem vislabāk iederēsies Tsolikouri vai Kisi šķirnes baltvīni, kas gatavoti kvevros Imeretijas reģionā. Labi derēs arī “eiropiešu” stila baltvīns no Kahetijas reģiona, piemēram, zināmākais no visiem – Tsinandali. Baltā putnu gaļa ir viegls ēdiens, un tam labāk piemeklēt spēcīgas struktūras baltvīnu vai vieglu sarkanvīnu. Piemērota izvēle ir vīns no Rkatsiteli vīnogu šķirnes, kas gatavots kvevros, vēlams no Imeretijas vai Kartli reģioniem, jo būs vieglāks par savu Kahetijas līdzinieku.

Sarkanā putnu gaļa, piemēram tītars vai pīle pieprasa nedaudz spēcīgāku stilu, bet tajā pat laikā eleganci. Vislabāk iederas Dzelhavi, Tavkveri vai Aleksandrouli vīnogu šķirnes sarkanvīni, kas tradicionāli tiek gatavoti Imeretijas un Racha-Lechkumi reģionos. Savukārt, cūkgaļai piemērots gan baltvīns, gan sarkanvīns. Ja izvēlaties baltvīnu, laba izvēle ir Rkatsiteli šķirnes vīns, kas gatavots kvevros Kahetijas reģionā, jo tam ir spēcīga struktūra, kas spēs stāties pretī cūkgaļai. Ja sarkanvīnu, tad labākā izvēle būs Saperavi, kas gatavots t.s. “eiropiešu” metodē bez ozolkoka klātbūtnes. Jēra un liellopa gaļa pieprasa spēcīgu un aromātisku vīnu, vismaz jēra gaļas gadījumā noteikti. Te nu pilnīgi noteikti jāizbauda tradicionālais gruzīnu vīna stils – Saperavi, kas gatavots kvevros Kahetijas reģionā.

Izvēloties vīnu pie kāda no gaļas ēdieniem, nevar piemirst par marinādi, kas izmantota gaļas marinēšanai, jo arī tā var mainīt vīna izvēli. Te der atcerēties pāris vienkāršus ieteikumus: jo pikantāks ir ēdiens, jo vairāk salduma tam ir jāliek pretī. Tātad, ja tā ir pikanta gaļa, tad droši izvēlieties par labu saldenajiem gruzīnu sarkanvīniem: Kindzmarauli, Khvanchkara, Chkhveri vai Ojaleshi. Saldskābas marinādes labāk “draudzēsies” ar tāda paša stila vīniem, piemēram Aleksandrouli vai Shavkapito. Arī liela daļa rozā vīnu ir saldskābo marināžu kategorijā. Garšvielām bagātas (ne pikantas) marinādes labāk papildināt ar aromātiskiem vīniem, no baltvīniem: Kisi vai Tsolikouri, bet no sarkanvīniem: Saperavi vai Tavkveri vīni.

Ievērojot šis vadlīnijas, viegli varēsiet piemeklēt visatbilstošāko gruzīnu vīnu pie jebkura izvēlētā grila ēdiena. Tomēr pats svarīgākais – lai pašam garšo kā vīns, tā ēdiens! Ja patīk zivs ar sarkanvīnu vai gaļa ar baltvīnu, tad izbaudiet!

 

Komentāri: