Jaunums

Nāc nūjot!

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Liene Sondore,
Uztura speciāliste
Nūjošanas instruktore
Ne vienu vien reizi atgriežoties no kāda brauciena sajūsmināti un nedaudz ar joku pieskaņu stāstam par to, kā daudzās valstīs pensionāri staigā ar nūjām. Nu jau pāris gadus arī mūsu zemē var redzēt dīvaiņus, kas dodas tikai sev zināmā virzienā, rokas sparīgi vēzējot un atbalstoties uz nūjām. Nūjošana no malas izskatās kā kaut kas jauns bet īstenībā pirmās nūjošanas aktivitātes sākās 1930-os gados Somijā kā vasaras treniņu sastāvdaļa distanču slēpotājiem. Pirmās publiskās nūjošanas aktivitātes sākās Somijā 1980-os kā eksotiska pastaiga ar slēpošanas nūjām.

Kāpēc nūjot?
Pirmkārt – tas ir ļoti demokrātisks atpūtas un sporta veids. Nūjot var iemācīties ikviens, te nav nozīme fiziskajai sagatavotībai un ķermeņa apjomiem. Nūjojot tiek nodarbināti 600 ķermeņa muskuļu grupas, kas ir 90% ķermeņa muskulatūras. Visas muskuļu grupas tiek nodarbinātas vienlaicīgi, kas veicina ķermeņa fiziskās sagatavotības uzlabošanu.
Otrkārt – nūjošanai piemēroti visi laika apstākļi. Nepieciešamais inventārs –sporta apavi un nūjas. Protams, ir pieejams arī speciāls apģērbs un aksesuāri, bet tas ir katra paša ziņā.
Nūjošanas trīs līmeņi – veselības, fitnesa un sporta līmenis..
Veselības līmenis ieteicams atveseļošanās periodā , nodarbības domātas ikvienam, kas rūpējas par savu veselību.
Fitnesa līmenī nūjotājs kopā ar grupu vai individuāli strādā pie fiziskās formas uzlabošanas, svara kontroles, aerobās spējas uzlabošanas, kā rezultātā tiek iegūts trenēts, lokans augums.
Spora līmenī trenējas fiziski spēcīgi cilvēki, sportisti, tie ir augstas intensitātes, sistemātiski treniņi, kas uzlabo muskuļu spēku, aerobās un anaerobās spējas.
Tehnika
Lai nūjošanas treniņi būtu efektīvi, ieteicams nodarboties divas līdz trīs reizes nedēļā 60-90 minūtes. Nodarbības pamats sastāv no iesildīšanās, izturības daļas un atsildīšanās. Tomēr nūjošanai ir viens nosacījums – ir jāapgūst desmit nūjošanas pamatsoļi, jo pareiza tehnika dos solītos labumus – būs pareiza ķermeņa poza, nesāpēs mugura, kakla un plecu daļa tiks atslābināta, strādās viss ķermenis. Īpaši noderīga nūjošana ir sirds un asinsvadu, muguras, locītavu, elpošanas un nervu sistēmas slimību profilaksē, kā arī osteoparozes un diabēta profilaksei. Instruktors ir tas cilvēks, kas var pareizi iemācīt tehniku un tad katrs pats var nūjot kopā ar savu tuvāko. Jaukākais nūjošanas pluss it tas, ka nūjojot var sarunāties, nedrīkst aizelsties, lai gan sirdsdarbība darbojas kā pēc skriešanas , tātad var kārtīgi izpļāpāties ar saviem draugiem.
Gribi nūjot – pievienojies!
Šobrīd gan Rīgā, gan citviet Latvijā ir iespējams pievienoties nūjotāju grupai. Kā atrast savu instruktoru un grupu? Piemēram, Pārdaugavā grupa jau vairākus gadus darbojas Uzvaras parkā, pirmdienās un trešdienās plkst 18:30, Mežaparkā otrdienās un ceturtdienās, plkst 18:00.
Skaties www.nujo.lv un www.nujotajiem.lv vai zvani un piesakies: 29258432

Promotional

Komentāri:

  • Māra saka:

    Labdien!

    Sakiet lūdzu, kad sāksies nūjošanas nodarbības Uzvaras parkā iesācēju grupai?

    Vai nūjas jānopērk iepriekš?