Vīna skola

TEMPRANILLO

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Tempranillo ir sarkanā vīnogu šķirne, un šīs vīnogas ir dominējošās dažos visizsmalcinātākajos Spānijas un Portugāles vīnos. Tempranillo ir pamats gandrīz visiem Rioja un Ribera del Duero vīniem. Tempranillo spāņu valodā nozīmē “mazā agrā”, un šāds nosaukums, visticamāk, tai dots dēļ tās nogatavošanās pirms Garnacha vīnogām, kas visbiežāk tiek liktas kopā vienā blendā.

 

VĒSTURE

Tempranillo ir ļoti sena vīnogu šķirne. Tā pirmo reizi oficiāli minēta 1807. gadā, un tiek uzskatīts, ka Ibērijas pussalā (Spānija un Portugāle) to ieveda feniķieši aptuveni pirms 3000 gadiem. Pēc DNS pētījumiem pierādīts, ka vīnoga cēlusies Larjohas un Navarras reģionā. Tās sarežģītā spēja klonēties reģionos, kur tā iestādīta, pierāda, ka tās izplatība Spānijas teritorijā ir salīdzinoši nesena. Pamazām aizstājot Garnacha, Bobal un Monastrell, tā kļuva par vispopulārāko sarkano vīnogu Spānijā 21. gadsimta sākumā.

 

IZSKATS UN ĪPAŠĪBAS

Tempranillo vīnogas ir vienas no visvieglāk identificējamajām vīnogām, jo to lapas ir izteikti robainas. Vīnogas ir tumšas, ar ļoti biezu mizu un spēj radīt tumšas krāsas, ilgtspējīgus vīnus. Rudenī Tempranillo ir viens no retajiem vīnogulājiem, kura lapsa krāsojas koši sārtā krāsā, kas ir viens no skaistākajiem skatiem vīnogu laukā. Tā ir biezas mizas sarkanā vīnoga ar augstu antocianīna saturu, kas rada tumši sārtas krāsas vīnus ar vidēju tanīnu līmeni. Tempranillo ir arī sava mazā mutācija, ko dēvē par Tempranillo blanco (baltais Tempranillo). To atļauts izmantot baltajā Rioja vīnā, un tā garšā jaušamas tropisko augļu notis.

 

IZPLATĪBA UN ĢEOGRĀFIJA

Tempranillo ir ceturtā pasaulē visvairāk stādītā un audzētā vīnogu šķirne un tiek iekļauta sarakstā ar deviņām dižciltīgākajām sarkanajām vīnogām. Tā ir Spānijas visizplatītākā sarkanā vīnoga, bet tās nosaukums var variēt no reģiona uz reģionu. Larjoha noteikti ir visvienkāršāk atrodamais un visvairāk atpazīstamais, kad runa ir par spāņu vīnu. Tempranillo ir viena no retajām vīnogām, ko plaši sākuši audzēt arī Portugālē, tur šo vīnogu pazīst kā Aragonez un Tinta Roriz, ko ļoti plaši lieto kā vienu no porto vīna blendā. Arī Jaunajā pasaulē Tempranillo ir iekarojis savu vietu, un šo vīnu tagad rada arī tādās vietās kā Argentīna, Kalifornija, Teksasa un Austrālija. Itālijā Tempranillo audzē pavisam nelielos daudzumos, bet DNA izpēte ir ļāvusi secināt, ka Tempranillo jau izsenis tikuši audzēti Toskānas un Bazilikatas reģionā ar nosaukumu Malvasia Nera.

 

GARŠAS ĪPATNĪBAS UN AROMĀTI

Tempranillo ir ļoti daudzpusīga vīnoga, kas vienlīdz atpazīstama ar svaigiem, sulīgiem un zemenīgas garšas vīniem, bet reizē arī daudz nopietnākiem, ozolkokā izturētiem vīniem, kam piemīt vaniļas, lakricas un tabakas notis, kas nomāc svaigajiem vīniem ierastās zemeņu garšas. Garšā izteikti jūtamas ķiršu, žāvētu vīģu, ciedru, tabakas un diļļu notis. Vīna vecums noteikti ietekmē Tempranillo garšu. Piemēram, Roble (neilgu laiku pavadījis ozolkoka mucās) un Crianza (vīns pavadījis vienu gadu ozolkoka mucā) vīniem piemīt augļainas, sulīgas un siltas garšas. Reserva (divus gadus noturēts vīns, viens no tiem ozolkoka mucās) un Gran Reserva (divus gadus pavadījis ozolkoka mucās un vēl trīs gadus noturēts pudelē) vīniem piemīt daudz izteiktāku un tumšāku augļu notis, sausas lapas un Tempranillo galvenā iezīme – ādas notis.

 

SADERĪBA

Lai gan Tempranillo ir izslavēts saderībā ar sarkano gaļu un šķiņķi, tas ir pārsteidzoši daudzpusīgs un ļoti labi papildinās arī bagātīgas pastas mērces un meksikāņu ēdienu. Īpaši labi saderēs ar liellopa pleca vai filejas gabalu vai cūku ribiņām. Tas lieliski papildinās vietējo spāņu virtuvi, kas iekļauj grilētus dārzeņus un vītinātu gaļu, bet būs fantastisks papildinājums ēdieniem no visas pasaules – lazanja, pica, barbekjū tipa ēdieni, kukurūzas un čili ēdieni, kā arī meksikāņu ēdieni – tako, načo un burito.

 

 

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Jaunumi no Facebook